Rosé van zalm met vinaigrette en asperges

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

 1. De zalm in fijne plakjes snijden en in een beboterde ovenvaste schotel leggen. Kruiden met peper en zout.
 2. De asperges beetgaar koken en laten uitlekken op een handdoek. De eieren gedurende 4 minuten koken en laten schrikken onder koud water.
 3. In de mixer de mayonaise, een scheutje water en een handgreep kervelpluksels even laten draaien. Azijn en olie bijvoegen, kruiden met peper en zout, en nog even laten draaien tot een licht gebonden massa. Proeven en eventueel bijkruiden.
 4. De asperges, een gehalveerd ei gekruid met een snuifje peper en zout, blaadjes veldsla en een bodempje vinaigrette op het bord schikken.
 5. De zalm in een oven van 180 graden zetten gedurende 1,5 minuut. De zalm moet rosé blijven.
 6. De zalm uit de oven halen en twee plakjes per bord op de vinaigrette leggen. Onmiddellijk opdienen.
 7. Ingrediënten
 8. Voor 4 personen:
 9. 400 g zalmfilet
 10. 2 eieren
 11. 16 asperges
 12. 2 eetlepels mayonaise
 13. 1 eetlepel kervel (fijngehakt)
 14. 2 cl maïskiemolie
 15. 2 cl azijn
 16. 4 eetlepels vinaigrette
 17. 50 g veldsla
 18. peper
 19. zout
 20. Tips
 21. Hoe asperges bereiden :
 22. Het is gemakkelijk bij het koken de asperges in een bijeengebonden bussel te laten. Bindt losse asperges samen in bundeltjes met een keukentouw en bind dat vast aan een oor van de kookpan. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit en de dikte. Zorg ervoor dat de aspergetoppen boven het kookwater uitsteken. Laat de bundel ongeveer 15 minuten in een pan met licht gezouten kokend water liggen. De kopjes garen in de stoom, zo koken ze niet tot moes. Ideaal is een speciale hoge, smalle aspergepan, maar een gewone kookpan met een klein grondoppervlak bewijst ook goede diensten. Laat de gare asperges op een keukendoek uitlekken.
 23. U kan asperges ook in de microgolf bereiden. Leg ze dan met de punten in dezelfde richting naast elkaar. Leg ze nooit op elkaar. Overgiet ze zuinig met water. Laat ze afgedekt 8 tot 10 minuten garen, naargelang de dikte van de stengels, en laat ze daarna nog enkele minuten rusten.
 24. De befaamde asperges op z'n Vlaams worden opgediend met verkruimeld, hard gekookt ei, gesmolten boter en fijn gesneden peterselie.
 25. U rekent best ongeveer 300 tot 350 gram asperges per persoon.
 26. Asperges kunnen zowel koud als warm geserveerd worden. Wikkel enkele asperges in ham of gerookte zalm. Durf hierbij witte en groene asperges te combineren. Snij eens asperges in schuine stukken en stoof ze zonder kleuren en vetstof met een weinig water of witte wijn. Kook de pellen van de asperges in water en gebruik dit als basis voor aspergesoep of saus.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?