Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

 1. 1°manier:
 2. Benodigdheden: 200 gr kippenwit, 200 gr varkenslapjes, 1 grote ui, 1 lookworst, 150 gr gerookte spekblokjes, olijfolie, 1 lookteentje, 1 rode paprika, 1 groene paprika, 3 tomaten of 1 blik gepelde tomaten, 250 gr rijst, bouillon op basis van 1 runderbouillonblokje, 150 gr diepvrieserwtjes, 150gr diepvriesmosselen, 150 gr kleine reuzengarnalen, 150 gr garnalen, 1 doosje saffraan, tijm, marjolein.
 3. Bereiding: Kook de rijst gaar in de runderbouillon. Snijd ondertussen het vlees in blokjes. Spoel de paprika’s, snijd ze doormidden, verwijder de zaadlijsten en de zaden en snijd het vruchtvlees fijn. Spoel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees fijn. Verhit de olijfolie in een paellapan of een wok. Bak hierin de vleessoorten aan en roerbak ze daarna gedurende enkele minuten. Neem ze daarna uit de pan. Doe de groenten in de pan en roerbak ze daarna gedurende enkele minuten. Haal ze uit de pan. Roerbak vervolgens de reuzengarnalen en de mosselen. Breng daarna de rijst, de groenten en het vlees weer in de pan en roer alles onder elkaar. Breng op smaak met de kruiden en de saffraan. Versier met de garnalen.
 4. 2°manier:
 5. Benodigdheden: 1 kleine kip, 200 gr zeepaling, 100 gr varkenshaasje, 100 gr rauwe ham, 100 gr chorizo (lookworst) in stukken gesneden, 12 mosselen, 2 pijlinktvissen, 150 gr reuzengarnalen, 2 teentjes knoflook, 2 Spaanse pepers, 100 gr erwten, 4 tomaten, 100 gr fijne boontjes, 4 eetlepels olijfolie, 8 gare artisjokharten (vers of uit blik), 400 gr rijst, ½ koffielepel zout, 1 ½ koffielepel saffraan, een mespuntje peper, ½ koffielepel wilde marjolein, 1 bosje peterselie, ½ fijngesnipperde ui.
 6. Bereiding: Kook de gespoelde mosselen in wat water gaar totdat ze open zijn. Haal ze uit hun schelp en zeef het vocht. Snijd het kippenvlees van de beenderen en verdeel het in reepjes. Maak de inktvissen schoon en snijd deze in ringen. Snijd de ham en de varkenshaas in reepjes. Spoel de groenten en snijd de gepelde tomaten en het pepertje in stukken. Pel de lookteentjes en snipper ze fijn. Snijd de zeepaling eveneens in stukken. Spoel de peterselie en snipper hem fijn.
 7. Verhit de olijfolie in een paellapan of wok. Bak er de kip in aan, alsook de ham, de varkenshaas en de chorizo. Schep regelmatig om. Voeg er daarna de tomaten, de look, de ui, de bonen, de erwten en het pepertje aan toe. Schep regelmatig om, zodat alles blinkt van de olie. Strooi de rijst en de saffraan in de pan. Giet er het mosselvocht bij. Roer alles om en voeg zo nodig water toe. Voeg er, als de rijst bijna gaar is, de inktvis en de zeepaling bij. Kruid met peper, zout en marjolein. Schep om en doe er de reuzengarnalen bij. Laat ze gaar worden. Doe er tenslotte de peterselie, de mosselen en de in stukken gesneden artisjokken bij. Dien onmiddellijk op.
 8. 3°manier: (vegetarische paella)
 9. Benodigdheden: 200 gr bruine rijst, water, 1 groene paprika, zout, 4 tomaten, 4 stelen bleekselder, 1 knoflookteentje, 4 gare artisjokharten (vers of uit blik), 1 eetlepel kappertjes, ½ koffielepel paprikapoeder, 1 eetlepel citroensap, 1 zakje gepelde amandelen, enkele draadjes saffraan of een weinig saffraanpoeder, zout, olijfolie.
 10. Bereiding: Spoel de paprika, snijd hem doormidden, verwijder zaadlijsten en zaden en snijd het vruchtvlees in fijne ringen. Spoel de selderstelen en snijd ze in partjes. Ontvel de tomaten en snijd ze in partjes. Houd 4 paprikaringen en tomaatpartjes voor de versiering. Pel de look en snipper hem fijn. Breng de nodige hoeveelheid water voor de rijst aan de kook met saffraan, het paprikapoeder en zout. Verhit de olie in een paellapan of in een wok. Doe er de look, de paprikaringen, de tomaten en de selder in. Laat 5 tot 10 minuten bakken. Doe er de rijst bij en laat die even meebakken. Voeg dan het kokende water toe en laat de rijst gaar koken. Vergeet niet regelmatig te roeren. Snijd de artisjokharten in stukjes en voeg ze, samen met het citroensap, de amandelen en de kappertjes, bij de paella. Roer alles nog eens goed om. Versier met de tomatenpartjes en de paprikaringen. Sluit de pan af en laat nog ongeveer 10 minuten op een zacht vuur koken.
 11. 4°manier (eenvoudige paella)
 12. Benodigdheden: 6 stukken kip, een weinig olijfolie, 1 kg mosselen, 1 knoflookteentje, 1rode en 1 groene paprika, 200 gr garnalen, 200 gr diepvrieserwten, peper, zout, 1 bokaaltje maïs, 300 gr langkorrelige rijst, 1 vleesbouillonblokje, 1 doosje saffraan, fijngehakte peterselie, enkele partjes citroen, naar keuze 6 gekookte rivierkreeftjes of zeekreeftjes (langoustines).
 13. Bereiding: Kook de mosselen gaar en haal ze uit hun schelp. Spoel de paprika’s, snijd ze doormidden, verwijder zaadlijsten en zaden en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Pel het lookteentje en snijd het fijn. Laat olie heet worden in de paellapan of de wok. Laat er de kip in korsten. Kruid ze met peper en zout en haal ze weer uit de pan. Voeg een weinig olie bij in de pan en fruit er de paprika’s en de look in. Doe er de kip weer in, samen met de rijst, ½ liter water en het bouillonblokje. Laat zachtjes garen gedurende 20 tot 25 minuten. Voeg er aan het einde van de gaartijd de uitgelekte maïs en de erwtjes aan toe. Laat nog even verder sudderen. Zet het vuur af. Doe er de garnalen en de mosselen bij, samen met de saffraan. Zet voorzichtig onder elkaar en laat afgedekt nog een 10-tal minuten trekken. Versier daarna met de partjes citroen, de fijngesneden peterselie, de rivierkreeftjes of zeekreeftjes en enkele mosselschelpen. Dien onmiddellijk op.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?