meringuetaartjes met citrusvulling

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

  1. Zeef op een werkblad de bloem met de suiker. Maak in het midden een kuiltje. Leg er de boter in klontjes in en voeg een snuifje zout en het losgeklopte ei toe. Meng de ingrediënten eerst 2 min. voorzichtig met behulp van 2 messen en dan snel met de vingertoppen (maximaal 1 min.) al kruimelend door elkaar. Maak een malse bol van het deeg. Verpak in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.
  2. Verdeel het deeg in 4 bollen. Spreid ze uit tussen twee lagen vershoudfolie. Verwijder de folie en bekleed 4 kleine taartvormen (12 cm diameter) met het deeg, zodanig dat het wat over de rand uitsteekt. Snij het overtollige deeg weg met een scherp mes. Bedek de taartbodems eerst met bakpapier en vervolgens met een laag peulvruchten, om blind te bakken. Bak ze 10 min. voor in een warme oven op stand 6 (180° C). Laat afkoelen.
  3. Haal de schil van de citroen met een fijne rasp. Pers de citrusvruchten uit (+/- 15 cl). Scheid het eiwit van de dooiers van 2 eieren. Klop de dooiers stevig op met de hele eieren, de bloemsuiker, de room, het sap en de citroenschil. Verdeel dit mengsel over de taartbodems. Zet 20 min. in een warme oven op stand 6 (180° C).
  4. Klop het eiwit, na toevoeging van een snuifje zout, zo stevig mogelijk op met een elektrische klopper (op maximale snelheid). Voeg de laatste vijf minuten de kristalsuiker toe zodat het schuim gaat glinsteren. Schep het meringuemengsel in een spuitzak voorzien van een kartelmond. Breng de meringue in kleine toefjes aan op de taartjes, te beginnen bij de randen. Laat de meringue goudbruin worden onder de grill. Laat afkoelen en dien koud op.
  5. Tips
  6. Om te voorkomen dat taartdeeg in de oven samentrekt, moet je het altijd laten “rusten” in de koelkast voor je de vulling toevoegt.
  7. Als je geen grill hebt, kan je de meringue 8 min. laten bruinen in een warme oven op stand 6-7 (200° C). Of doe zoals de echte professionals en gebruik een brander.
  8. Goed om te weten
  9. Maak je taartvulling mooi glad door 40 g koude boter in klontjes toe te voegen aan het citrusmengsel.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?