Meloen Met Rauwe Ham

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

 1. Meloen Met Rauwe Ham
 2. Ingrediënten
 3. • 2 meloenen, rijp 20 plakjes rauwe ham, dun gesneden versgemalen zwarte peper)
 4. Bereidingswijze
 5. • De meloenen moeten fris zijn, maar niet ijskoud.
 6. • Snijd de meloenen doormidden, verwijder pitten met een lepel en snijd de helften verder in 3 of vier halve maantjes
 7. • Verwijder vervolgens met een mes de schil van elk partje (zie kooktip 4).
 8. • Wikkel een sneetje ham rond elk partje meloen.
 9. • Maak van de vier resterende plakjes ham een roosje.
 10. • Schik op elk bord drie à vier partjes meloen met ham met in het midden een hamroosje gedrapeerd (zie kooktip 5 – 6).
 11. Serveertips
 12. • Meteen serveren
 13. • Geef er toastjes of geroosterd brood bij en eventueel een gemengd slaatje.
 14. Kooktips
 15. Mogelijke meloenen:
 16. o Cavaillon: uit Frankrijk, ook bekend onder de naam Charentais meloen. Heeft een gladde, geelgroene schil met donkere strepen en het oranje vruchtvlees is zoet.
 17. o Cantaloup: Ze zijn rond of iets afgeplat en de schil van de meloen bestaat uit een netachtig-omhulsel. Cantaloup zijn dessertmeloenen en het feloranje vruchtvlees heeft een heerlijk sappig en zoete smaak. Ze zijn ideaal voor in fruitsalades, maar ook prima te combineren met vis en gevogelte.
 18. o Galia: deze meloen, voornamelijk afkomstig uit Israël, heeft een geelgroene schil. Het lichtgroene vruchtvlees is mild, sappig en honingachtig zoet. Gekoeld in vruchtensalades smaakt deze meloen heerlijk.
 19. Mogelijke ham:
 20. o Parma, Prosciutto, San Daniele (Italië); Serrano, Iberische ham (Spanje); Ganda, Cobourger, Ardennerham (België); Tiroler spek; …
 21. Variatie op meloenpartjes:
 22. o Men kan de meloenen ook in bolletjes serveren: steek er met behulp van een Parisienne-lepel bolletjes uit. Men kan op deze manier ook hapjes maken: neem cocktailprikkers en rijg er een paar meloenbolletjes en wat opgerolde hamstukjes aan.
 23. o Men kan de meloen ook in een waaier snijden: snijd de helften meloen nog eens in twee en snijd dan de twee parten in een waaier, dit wil zeggen de meloenpartjes moeten nog op een punt aan elkaar hangen, zodat je het in een waaier kunt garneren.
 24. Men kan de schil er ook gewoon aan laten of ze gedeeltelijk van de vrucht los schillen. Of de schil van de vrucht verwijderen, de vrucht in blokjes snijden en de blokjes er terug wat zigzag op de schil schikken en zo serveren, met de ham ernaast gedrapeerd …
 25. Variatie op presentatie:
 26. o In plaats van de ham rond de meloenpartjes te wikkelen, de partjes gewoon op de borden schikken en de ham er nonchalant over leggen
 27. o Of schik al de meloenpartjes op één groot bord in een ronde aan de buitenkant en leg de ham in het midden.
 28. o Of leg de meloenpartjes langs één kant van een groot bord en de ham langs de andere kant. Mogelijkheden genoeg …
 29. o Schik de ham in roosjes, nonchalant of mooi gedrapeerd, dubbelgevouwen of opgerold. Mogelijkheden genoeg …
 30. Men kan de meloenpartjes:
 31. o en de ham nadat ze op de borden zijn geschikt, eventueel besprenkelen met witte of rode porto of pineau des charentes.
 32. o of de meloenpartjes voordat ze op de borden worden geschikt, eerst laten marineren: neem 2 dl witte of rode port, vermeng met de partjes of bolletjes en laat een uurtje marineren. De port kan ook vervangen worden door zoete witte wijn (zoals Monbasillac) of pineau des charentes.
 33. Smaakcontrast:
 34. o Meloen met ham krijgt een mooi smaakcontrast als je net voor het opdienen het geheel met versgemalen zwarte peper bestrooid.
 35. o Of besprenkel meloen en ham met olijfolie, de zwarte peper erover en drapeer met geschaafde Parmezaanse kaas.
 36. o Of druppel er een dressing over van olijfolie, Balsamico-azijn, honing, peper en zout.

Advertentie

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?