Ingrediënten voor 8 personen

 • 1 kg limoenen
 • 1,65 l water
 • 1,5 kg kristalsuiker

Bereidingswijze

 1. Was de limoenen grondig en laat ze drogen.
 2. Snij de limoenen met een scherp mes in zo dun mogelijke plakjes (+/- 1 tot 2 mm). Vang het sap op dat hierbij vrij komt.
 3. Indien je pitjes tegenkomt, vang deze dan op en verzamel ze samen met de schilletjes aan de uiteinden in een kaasdoekje dat je dichtbindt of (makkelijker) in een thee-ei of metalen netje voor kruidentuiltjes.
 4. Doe de limoenschuifjes samen met het water en het opgevangen sap in een grote glazen kom. Hang er ook het kaasdoekje/thee-ei in. Laat dit een nacht rusten (is nodig om de schil zacht te maken).
 5. Giet de inhoud van de glazen schaal de volgende dag in een kookpot. Pers het kaasdoekje uit boven deze pot (je kan het thee-ei openen en met je vingers de schilletjes platpersen).
 6. Breng dit alles aan de kook. Laat dan verder sudderen op een zacht vuurtje gedurende ongeveer 45 minuten (of tot wanneer de schil zacht genoeg is geworden).
 7. Wanneer de limoenen ongeveer 30 minuten aan het sudderen zijn, plaats je de suiker in een ovenschaal in een op 100 graden voorverwarmde oven. Laat de suiker ongeveer 10-15 minuten zo opwarmen, zorg dat je nu en dan eens in de ovenschaal roert zodat alle suiker evenredig opwarmt.
 8. Voeg de opgewarmde suiker toe aan de limoenen en meng goed tot alle suiker volledig opgelost is. Let er op dat tijdens dit oplossen van de suiker, het mengsel niet kookt. Roer goed.
 9. Wanneer de suiker is opgelost, breng het vuur terug hoger en breng het mengsel aan de kook. Roer nu niet meer maar laat 12 minuten doorkoken.
 10. Om te kijken of de confituur vast genoeg gekookt is, plaats je een onderzetbordje in de diepvries van zodra het mengsel terug aan de kook is. Het is ongeveer 10 minuten nadat je dit doet, dat het mengsel lang genoeg gekookt heeft. Haal de kookpot van het vuur, wacht tot het niet meer broebelt en laat enkele druppels (ongeveer een koffielepeltje) confituur op het koude bordje vallen. Plaats het bordje enkele minuten in de diepvries en kijk daarna hoe het zit met de viscositeit van de confituur. Indien deze vast genoeg is kan je de confituur in potten overgieten. Indien deze nog niet vast genoeg is, zet je de pot terug op het vuur en laat je nog 3 minuten doorkoken (daarna terug testen op dezelfde manier). Indien nodig kan je dit een paar keer herhalen maar je zou de confituur alles samen niet langer dan 20 minuten mogen laten doorkoken nadat de suiker werd opgelost.
 11. Giet de confituur in schone potten, schroef onmiddellijk het deksel dicht en plaats ze enkele minuten ondersteboven om vacuum te trekken.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (1)

Gepost door Mommy N op 09 februari 2014 om 17u10

Waarom opwarmen van de suiker ? Dit zorgt voor een sneller oplossen van de suiker in de confituur en op die manier krijg je dan weer een meer heldere kleur van je confituur !

Hoeveel sterren geef jij dit recept?