Recept 45**** (5 stemmen)

Lasagne met verse kruiden, prei en shiitake, een coulis van paprika en mosselen

Dit is een recept van

Anderen bekeken ook

kristien

tijd
100 min
prijs
Gemiddelde kostprijs
moeilijkheid
Hoge moeilijkheid
Ziet er lekker uit?
  • Altijd toegang tot je favoriete recepten
  • Maak zelf handige recept-collecties
  • Extra inspiratie via je persoonlijke magazine

Anderen bekeken ook


Bereidingswijze

  1. Lasagnevellen
  2. Geef het pastadeeg extra smaak door verse kruiden toe te voegen: snipper een handjevol selderblaadjes en een handjevol blaadjes van de platte peterselie zéér fijn. Als de stukjes te groot zijn, kan bij het maken van de lasagnevellen het deeg barsten.
  3. Voeg de fijngesnipperde kruiden en flink wat peper toe aan de pastabloem. Meng alles goed en maak op het werkoppervlak een bergje van het bloemmengsel.
  4. Kluts de 4 eieren in een kommetje los met een vork. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en meng beetje bij beetje de losgeklopte eieren met een vork onder de bloem. Kneed verder met je handen tot het deeg licht glanzend wordt aan de buitenkant. Voeg een scheutje olijfolie of een scheutje water toe als je merkt dat het deeg te droog wordt. Het deeg moet glad en elastisch zijn, maar droog aanvoelen. Dit duurt ongeveer 6 minuten.
  5. Wikkel het in een vochtige theedoek, zodat het niet uitdroogt en laat het een halfuur rusten in de koelkast.
  6. Kneed het deeg nog even als je het uit de koelkast haalt en vorm kleine bolletjes die door de pastamachine gaan. Strooi wat bloem over het werkoppervlak en over de machine zelf en maak lange lasagnevellen.
  7. Snij met behulp van een keukenring uit de vellen rondjes ter grootte van het bord waarin je de lasagne zal serveren.
  8. Kook water in een pot en voeg een snuifje zout toe wanneer het water kookt. Kook de pasta in 2 - 3 minuten beetgaar.
  9. Mosselen met witte wijn en look
  10. Spoel de mosselen een 3-tal keer in schoon koud water. Mosselen die in het koude water open blijven staan of kapotte mosselen gooi je het best weg.
  11. Snij de ui, de prei, de selder en een handjevol platte peterselie zeer grof. Plet de look met de palm van je hand en verwijder de pel.
  12. Doe een flinke klont Solo in een grote kookpot en voeg er de grof gesneden groenten en kruiden bij.
  13. Schik hierop de mosselen. Kruid met flink wat peper en een snuifje zout. Voeg ten slotte de witte wijn toe. Doe het deksel op de pot en plaats op het vuur.
  14. Laat de mosselen een 7-tal minuten garen en schud de pot op. Als alle mosselschelpen open zijn, zijn de mosselen klaar.
  15. Bewaar het kookvocht en haal de mosselen uit hun schelpen. Bewaar 4 mosselen en hun halve schelp voor de decoratie.
  16. Tip: Belgica mosselen hebben een kortere gaartijd dan Zeeuwse mosselen. Laat mosselen nooit te lang op het vuur staan, want anders wordt hun vlees taai.
  17. Mosselsaus
  18. Vang het kookvocht van de mosselen op in een maatbeker.
  19. Voeg er een klontje Solo aan toe.
  20. Snipper een handjevol platte peterselie fijn en voeg toe.
  21. Mix de mosselsaus fijn met een staafmixer.
  22. Coulis van paprika
  23. Snij de ui, de wortel en de paprika in fijne dobbelsteentjes.
  24. Plet de 2 teentjes knoflook met de palm van je hand en verwijder de pel.
  25. Verhit wat Solo in een kookpot en doe er de fijngesneden groenten en 2 takjes verse tijm en enkele blaadjes laurier in. Voeg wat water en een flinke scheut witte wijn toe.
  26. Kruid af met wat peper en zout en voeg een scheutje pikante chilisaus toe. Laat dit alles onder deksel op een zacht vuurtje garen.
  27. Proef of de paprika gaar is als het kookvocht bijna volledig verdwenen is.
  28. Verwijder de laurierblaadjes, doe alles in een blender en pureer het geheel tot een glad mengsel.
  29. Passeer de saus door een zeef. Druk goed aan met een pollepel.
  30. Voeg voor de kleur eventueel nog een 2-tal eetlepels tomatenpuree toe.
  31. Garnituur van prei en shiitake
  32. Borstel de shiitake indien nodig schoon en verwijder de steeltjes.
  33. Snij de shiitake in fijne dobbelsteentjes en maak de prei schoon. Gebruik enkel het wit en bewaar het groen voor de mosselen. Snij ook het preiwit in fijne dobbelsteentjes.
  34. Verhit wat Solo in een koekenpan en stoof de prei en de shiitake een 5-tal minuten. Voeg wat van de mosselsaus toe.
  35. Versnipper wat bieslook zeer fijn en meng dit onder de groenten. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
  36. Bordschikking
  37. Kies voor een diep bord.
  38. Schik een lepeltje van het groentegarnituur in het midden. Leg daarop een lasagnevelletje. Herhaal dit nog drie keer en eindig met een velletje lasagne, zodat je in totaal 4 laagjes krijgt.
  39. Lepel de mosselsaus rond de lasagne. Bedek de lasagne volledig met enkele mosselen.
  40. Doe een flinke lepel paprikacoulis op de mosselen en schik er een schijfje buffelmozzarella op.
  41. Plaats de borden onder de grill tot de mozzarella mooi gesmolten is. Kruid af met wat peper en zout en werk af met een lepeltje paprikacoulis.
  42. Decoreer met een mossel in een halve schelp en een blaadje platte peterselie als finishing touch.
  43. * Shiitake
  44. Deze eetbare paddenstoel komt oorspronkelijk uit Japan en heeft een ronde platte bruine hoed. Hij is zeer eiwitrijk. Het vruchtvlees is vast en sappig. De shiitake heeft een zeer aromatische geur en smaak.
Tip

Heb je te veel pastadeeg gemaakt? Wikkel die dan in vershoudfolie. Zo kun je ze nog een 3-tal dagen bewaren in de koelkast. Je kunt het deeg ook invriezen voor later gebruik.

Ingrediëntenvoor 4 personen

Voor de lasagnevellen:

Voor de garnituur van prei en shiitake:

Voor de mosselen:

Voor de mosselsaus:

Voor de coulis van paprika:

Voor de decoratie:

Andere Solo-leden over dit recept (2)

Gepost door Solo op 12 oktober 2011 om 18u48

Succes ermee, Pegsken!

Laad meer reacties

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Meer inspiratie