Recept 45**** (1 stem)

Labskaus

Dit is een recept van

tijd
35 min
Ziet er lekker uit?

Anderen bekeken ook


Bereidingswijze

  1. Tijdens een 3 uur durende boottocht over de Elbe voor een rondvaart door de Haven van Hamburg werd er rond het middaguur het zeemansgerecht Labskaus geserveerd.Helaas bleken er personen aan boord, waarvan de ogen groter waren dan hun magen.Toen we in de buffetrij aansloten bleken alle "toebehoren, zoals rolmopsen en augurken"niet meer voorradig. En.... als alles dan nog werd genuttigd, maar... op het zonnedek van deze ongelooflijke warme oktoberdag stonden borden met eenzame augurken en rolmopsen te broeien in de zon. Reden te meer, om aan een kelner naar de receptuur van dit gerecht te vragen om het thuis zelf eens te maken, maar dan met alles erop en eraan !! En dat gebeurde dus vandaag.
  2. De bietenstamppot ( kruimige aardappelen, gekookte rode bieten, ui en corned beef). Deze stamppot steevast geserveerd met een gebakken ei, rolmops of zure haring en augurken. En wie niet van rolmops houdt laat 'm dan maar weg.
  3. Hamburg, Bremen, Duits Waddengebied, Denemarken, Finland en Zweden en zelfs in de omgeving van Liverpool. hebben zo hun eigen versie van de Labskaus.
  4. Kook de aardappelen gaar in gezouten water en stoom droog. Bak ondertussen de uisnippers glazig en voeg dan de in stukjes gesneden corned beef toe en verwarm mee.. Voeg als dat warm is de geraspte bietjes toe en laat mee verwarmen.
  5. Werk dan het ui ,bieten, corned beefmengsel door de gestampte aardappelen met de augurksnippers.
  6. Maak de stamppot verder op smaak met azijn, peper en zout, en suiker.
  7. Zorg dat alles goed warm is.
  8. Serveer de stamppot met een gebakken ei, rolmops of zure haring en augurk.
  9. Eventueel kan er een klontje margarine en room door de stamppot worden geroerd.
  10. Bron zie tekst

Andere Solo-leden over dit recept (1)

Gepost door Love to Cook op 02 december 2014 om 20u59

Labskaus een oud zeemansgerecht. In vroegere tijden ( 1706 Tall-Ships)werden er op de maandenlange zeereizen veel houdbaar proviand voor tijden als vers voedsel op was.l meegenomen zoals( aardappelen, bonen, meel, zout, pekelvlees, spek, in zuur of zout ingelegde groenten , zoals bieten, zuurkool, augurken en gedroogd fruit zoals appelen rozijnen en pruimen. In zuur gelegde vis en gedroogde vis. ) Alles om de bemanning gezond te houden en de gevreesde ziekte scheurbuik te voorkomen. Men neemt aan, dat Labskaus uit nood is ontstaan. Om de mannen een goede maaltijd voor te zetten, die goed te eten was, werd het taaie, droge pekelvlees in water zacht gekookt. Samen met gekookte aardappelen, bieten klein gesneden pekelvlees tot een stamppot verwerkt. Erbij een ingelegde of vers gevangen vis ,zure augurk en de bemanning genoot een smakelijke gezonde maaltijd met een rood kleurtje door de biet.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?