Recept 55***** (1 stem)

Krab in een kruidige gambasaus met Griekse pasta, zalmhaasje, tuinbonen en korenasperges

Dit is een recept van

tijd
120 min
prijs
Gemiddelde kostprijs
moeilijkheid
Hoge moeilijkheid
Ziet er lekker uit?

Anderen bekeken ook


Bereidingswijze

  1. Court-bouillon* en krabbenpoten
  2. Maak de groenten schoon en snij ze in gelijke stukken. Wees niet zuinig met de peperbolletjes en het zout. Deze bouillon moet voldoende gekruid zijn om smaak af te geven aan de krab.
  3. Doe alle ingrediënten in een grote kookpot en zet op het vuur. Laat de bouillon heel zachtjes koken.
  4. Laat de bouillon minstens een half uur trekken.
  5. Voeg na dat half uur de krabbenpoten toevoegen. Kook ze een 10-tal minuten op een zacht vuur en draai vervolgens draai het vuur uit.
  6. Laat de krabbenpoten hierin nog enkele minuten nagaren zodat ze de smaak van de bouillon opnemen en vochtig blijven.
  7. Hak de krabbenpoten in twee en snij ze overlangs zodat je het vlees kunt verwijderen.
  8. Snij het krabbenvlees fijn.
  9. Griekse pasta
  10. Zet een kookpot water op het vuur. Breng aan de kook en voeg de pasta en een flinke snuif zout toe.
  11. Giet de pasta af als hij beetgaar is.
  12. Gamba’s en zalm
  13. Pel de gamba’s en gebruik hun schalen in de tomatensaus.
  14. Pel de gamba’s en verwijder het darmkanaal. Spoel ze daarna goed af onder stromend koud water en wikkel ze in keukenpapier. Laat ze zo nog even rusten in de koelkast.
  15. Snij de zalmfilet in 4 mooie stukken.
  16. Verhit een flinke scheut Solo Vloeibaar in een koekenpan. Bak hierin de zalm en de gamba’s kort aan. Kruid met peper en zout.
  17. Schep de zalm in een ovenschaal en plaats deze in een voorverwarmde oven op 180°C.
  18. Laat de zalm een 5-tal minuten verder garen in de oven.
  19. Verwijder de gamba’s uit de koekenpan en snij ze in kleine stukken.
  20. Gambasaus
  21. Snij de groenten in gelijke stukken.
  22. Verhit een flinke scheut Solo Vloeibaar in een kookpot en stoof de groenten en de schalen van gamba aan. Kruid met peper en zout. Voeg ook een takje tijm en eventueel wat laurier toe.
  23. Schil de tomaten met een tomatenschiller. Snij de tomaat daarna in vier stukken en snij de zaadlijsten er volledig uit. Voeg de schil en de zaadlijsten toe aan de kookpot.
  24. Snij het vruchtvlees in fijne blokjes om de saus straks af te werken.
  25. Voeg een paar pollepels van de court-bouillon en een flinke scheut witte wijn toe. Laat een 10-tal minuten koken.
  26. Voeg het geheel in een blender en mix alles fijn tot een dikke brei.
  27. Passeer deze brei door een hele fijne zeef zodat er geen stukjes in de uiteindelijke saus terechtkomen. Duw goed aan met een pollepel en vang de saus op in een kookpot. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
  28. Voeg tot slot de tomatenblokjes en een klein handjevol fijngesnipperde koriander toe.
  29. Meng het fijngesneden krabbenvlees en de in stukjes gesneden gamba’s met enkele lepels tomatensaus. Het is niet de bedoeling dat deze zwemmen in de saus.
  30. Tip! Het teveel aan saus kun je makkelijk invriezen voor later gebruik.
  31. Tuinbonen en korenasperges
  32. Haal de tuinbonen uit de peulen. Blancheer* ze in gezouten water en verwijder het vliesje.
  33. Gebruik van de korenasperges enkel de kopjes.
  34. Versnipper een sjalotje en verhit Solo Vloeibaar in een koekenpan. Stoof het sjalotje samen met de korenasperges aan. Kruid met peper en zout.
  35. Voeg dan pas de tuinbonen toe. Stoof alles kort aan, zodat de tuinbonen mooi groen en knapperig blijven.
  36. Versnipper een handjevol krabbenvlees en voeg dit aan de groenten toe.
  37. Bordschikking
  38. Kies voor een vierkant bord met een aangepast kommetje.
  39. Vul het kommetje met een laagje Griekse pasta waarop de in tomatensaus omhulde gamba’s en krab komen. Werk af met een takje verse tijm.
  40. Vorm in de tegenovergestelde hoek een bedje van tuinbonen en korenasperges. Doe dit met behulp van een vierkante keukenvorm.
  41. Leg het stukje zalmfilet op dit bedje.
  42. Sprenkel ten slotte nog een beetje olijfolie over de zalm en je kunt aan tafel. Smakelijk!
  43. * Court-bouillon
  44. Dit is een groentebouillon waaraan soms vissenkoppen en graten worden toegevoegd en waarin diverse vissoorten of schelpdieren worden gepocheerd.
  45. * Blancheren
  46. Blancheren is het kort koken in water. Na het koken, schrik je af met koud water zodat het garingsproces stopt.

Ingrediëntenvoor 4 personen

Voor de court-bouillon:

Voor de griekse pasta:

Voor de gambasaus:

Voor de garnituur van tuinbonen en korenasperges:

Voor de decoratie:

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Meer inspiratie