Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg Bloem
  • 80 gram verse gist
  • 120 gram melkerijboter
  • 150 gram kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 snuifje zout
  • 200 ml melk
  • 200 ml water
  • 1 mespunt kaneel (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Giet de bloem in een grote kom.
  2. Maak een kuiltje.
  3. Strooi tegen de rand van de kom gelijkmatig het zout.
  4. Los de gist op in een tas vocht (melk en water samen; afgenomen van de 400 g!)
  5. Giet de opgeloste gist in het kuiltje.
  6. Meng met de bloem zonder aan het zout te raken.
  7. Voeg beetje bij beetje de eieren, de suiker, de boter en het vocht erbij (rest) en roer het geheel tot een stevige massa.
  8. Stort het geheel op een bebloemd werkoppervlak.
  9. En nu kneden maar (zeker 15 min!) tot het deeg net niet meer kleeft. Ik doe dit met mijn keukenrobot!
  10. Verwarm de oven op 30°C laat het deeg opgebold onder een vochtige handdoek rijzen, gedurende 30 min of meer. Het volume moet verdubbeld zijn.
  11. Nu het deeg platslaan en uitrollen tot op 1,5 cm dikte en de vormen uitsteken (je kunt ze op twee bakplaten leggen, maar niet tegen elkaar!)
  12. Deze nu weer laten rijzen in de oven van 30°C (zonder handdoek!) Na ongeveer 10 min uithalen en doreren met een eigeel opgeklopt met een beetje water.
  13. Weer laten rijzen in de oven van 30°C tot ze voldoende gerezen zijn (10 min. ongeveer).
  14. De ongebakken koeken uithalen en de oven voorverwarmen tot op 220°C.
  15. De koeken weer in de oven plaatsen en de temperatuur meteen op 200°C zetten.
  16. De koeken afbakken in 10 min.
  17. Laten afkoelen op rooster...
  18. Je kunt na 6 min. de platen van plaats verwisselen, dan zijn alle koeken even bruin.
  19. Eén voor één opeten tot er geen meer zijn.
  20. Smakelijk.

Advertentie

Reacties (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?