Kalkoenrollade met boschampignonsaus en een witloofslaatje

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

  1. Kalkoenrollade: Verwarm de over voor tot 180°C. Schil de appel, snij de vrucht in partjes en verwijder het klokhuis. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Verhit de margarine in een pan op een matig vuur. Voeg de blokjes appel toe en roer. Laat het fruit een paar minuten stoven en zet de pan opzij. Meng de gestoofde stukjes appel en de veenbessen. Rits de blaadjes van de tijm en hak het kruid zo fijn mogelijk. Roer de snippers onder het fruitmengsel.
  2. Leg de kalkoenlapjes één voor één tussen twee velllen aluminiumfolie of vershoudfolie. Stamp ze gelijkmatig dun zonder te brute kracht. Gebruik een vleesstamper of een kleine kookpot met 2 handvaten.
  3. Bedek je werkvlak met twee vellen aluminiumfolie. Leg de vellen folie deels over elkaar, zodat je een groot oppervlak krijgt. Schik vervolgens de lapjes kalkoenfilet en bedek met het fruitmengsel. Neem het vel aluminiumfolie vervolgens vast en plooi het over de kalkoen heen. Maak de folie los van het vlees. Span het vel aluminiumfolie vervolgens strak rondom de volledige rollade en maak ook de zijkanten hermetisch dicht.
  4. Leg de strak ingepakte rollade in een ovenschaal en schuif ze in de hete oven van 180°C. Bak het vlees gedurende 45 minuten. (Bereid intussen de saus en het slaatje voor en kook de aardappelen in een vetarme bouillon)
  5. Neem de rollade uit de oven, die je op temperatuur laat. Verwijder de aluminiumfolie voorzichtig. Schuif het vlees voor een tweede bakbeurt in de oven en laat het nog een 10-15 minuten kleuren op 180°C.
  6. Paddenstoelensaus: Maak de paddenstoelen voorzichtig schoon met een vodje of een borsteltje en verwijder restjes aarde. Snij ook houtachtige stukjes steel weg. Hele grote paddenstoelen kan je in stukken scheuren of snijden. Verhit een ruime pan met anti-baklaag op een stevig vuur. Doe de paddenstoelen in de pan en bak kort en krachtig. Gooi geen grote hoeveelheid op een hoop. Bak de paddenstoelen eventueel in beurten. Snipper tussendoor de sjalot fijn en plet de look. Roer de fijne stukjes sjalot en de look door de paddenstoelen.
  7. Zet het vuur zacht, voeg de rundsfond toe en schenk ook de halfvolle melk in de pan. Laat de saus enkele minuten pruttelen tot ze licht gebonden is. Proef en kruid de saus met wat peper van de molen en een snuifje zout.
  8. Witloofslaatje: Spoel het witloof en laat goed uitlekken. Halveer de witloofstronkjes en snij het taaie hart uit de onderzijde weg. Snij de stronkjes vervolgens in zeer fijne reepjes en doe ze in een mengschaal. Voeg kort voor het serveren wat mayonaise toe, maar overdrijf niet. Het is voldoende wanneer er een dun laagje saus rond de stukjes witloof kleeft. Kruid het slaatje met een scheutje natuurazijn, wat peper van de molen en een snuifje zout. Meng alles voorzichtig.
  9. Serveren: Je serveert het gerecht best op warme borden. Plaats ze bv in de nog warme oven. Snij de kalkoenrollade in dikke plakken. Serveer op elk bord een paar plakken rollade. Lepel er bospaddenstoelensaus over en schik een toef witloofsla langs het vlees. Leg er een paar in bouillon gekookte aardappelen bij en serveer meteen.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?