Jeroen Meus - Witloof in de oven

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

 1. de hamrolletjes:
 2. Met het puntje van een aardappelmesje verwijder je het harde gedeelte onderaan de witloofstronkjes. Snij een inkeping uit, zodat er geen blaadjes loskomen.
 3. Wie een stoomoven heeft, kan het witloof stomen. Zoniet, smelt een stukje van de klont boter samen met een beetje water in een brede kookpot. Schik de stronkjes witloof erin en zet het deksel op de pot. Gaar het witloof op een zacht vuurtje. Laat daarna het witloof wat afkoelen en knijp het vocht eruit. (Stevig knijpen!)
 4. Smelt vervolgens nog een klont boter in een pan op een zacht vuur. Bak hierin de witloofstronkjes tot ze goudbruin zien. Kruid met peper, zout, muskaatnoot en een snuifje suiker.
 5. Schep de witloofstronkjes uit de pan en rol ze in de dikke sneetjes gekookte ham. Schik de witloofstronkjes in een ovenschaal.
 6. De kaassaus:
 7. De basis van de saus is een roux. Smelt daarvoor 30 g boter in een kookpot en voeg de bloem eraan toe. Laat het bloemmengsel al roerend “opdrogen”, maar let erop dat de roux niet aanbakt.
 8. Zodra je een lekkere biscuitgeur ruikt, schenk je de melk in de pot. Blijf geduldig doorroeren met een garde tot de saus bindt. Na voldoende lang roeren, bekom je een gladde bechamelsaus. (Vermijd een te dikke saus. Om de saus te verdunnen, voeg je wat extra melk toe.)
 9. Haal de pot van het vuur en meng de gemalen kaas door de saus. (Hou een deel kaas opzij voor de afwerking.) Voeg er een scheutje citroensap aan toe. Kruid de saus naar smaak met peper, zout en muskaatnoot.
 10. Afwerking:
 11. Giet de kaassaus over de witloofstronkjes tot ze helemaal bedekt zijn.
 12. Strooi de rest van de gemalen kaas over de ovenschotel.
 13. Plaats het gerecht ongeveer tien minuten onder de hete grill tot er een goudgeel korstje verschijnt.
 14. Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €3,5 per persoon.
 15. weetjes
 16. Om een waterige saus te vermijden moet je het gekookte of gestoomde wiltloof zeer goed uitknijpen.
 17. Roer een dooier door de kaassaus als je een extra glanzende saus wil bekomen.

Advertentie

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?