Jeroen Meus - Jeroens mosselzooi met curry

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

 1. Spoel de mosselen onder koud water. Mosselen met een kapotte schelp kan je best weggooien.
 2. Snij de uien in halve ringen en de selder in grove stukken. Versnipper de look.
 3. Verwarm een grote kookpot en stoof de groenten kort aan in een klontje boter.
 4. Giet de gespoelde mosselen in de pot, voeg de laurier en de takjes tijm toe toe en kruid met voldoende peper van de molen. Extra water of zout is overbodig.
 5. Kook de mosselen op een hoog vuur. Schud de mosselen regelmatig even op. Voeg na enkele minuten de witte wijn toe en laat de mosselen kort verder garen, terwijl de alcohol kan verdampen.
 6. Zodra de schelpen open gaan zijn ze bijna gaar. (Mosselen hebben een korte gaartijd, weliswaar afhankelijk van de hoeveelheid in de pot. Vermijd dat ze veranderen in smakeloze stukjes rubber. De perfect gekookte mossel moet ‘smelten’ in de mond.)
 7. Haal de gare mosselen uit hun schelp. Giet met kookvocht door een fijne zeef en zet dit even opzij.
 8. Snij de selder, de wortel de courgette en de sjalot in hele fijne blokjes (brunoise).
 9. Verwarm een pan met een scheutje olijfolie op matig vuur. Stoof de fijne groentjes hierin aan, samen met een takje verse tijm.
 10. Voeg een kwart van het gezeefde kookvocht toe aan de pan en laat de groentjes hierin enkele minuutjes smoren op een zacht vuur.
 11. Van de rest van het kookvocht maken we een currysoepje. Verwarm dit kookvocht in een aparte kookpot. Voeg er het currypoeder en de room aan toe, roer alles goed om en laat dit even sudderen op een matig vuur. Kruid het soepje naar smaak met wat peper van de molen en een snuifje zout.
 12. Verwarm de mosselen kort in het currysoepje. (Niet koken!)
 13. Serveer in een diep bord een schep van de fijne groenten. Vis de warme mosselen uit het soepje en leg telkens een mooie portie weekdiertjes op de groentenmengeling.
 14. Voeg een klontje (koude) boter toe aan het currysoepje en zet er de mixer in. Schuim de currysoep even op en schep ze vervolgens in de borden, rondom de groenten en de mosseltjes.
 15. Dit gerechtje kan je al op tafel zetten vanaf €5 per persoon.
 16. weetjes
 17. Verwijder de hardste nerven uit de bleekselder door eerst het topje en dan de onderkant van de selder af te breken en de vezels overlangs uit de stengels te trekken.

Advertentie

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?