Hutsepot van spruitjes met rookworst

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

 1. 750 g verse spruitjes
 2. 800 g aardappelen (loskokend)
 3. 3 uien
 4. 1 rookworst (minstens)
 5. 6 dl (verse) kippenbouillon
 6. 4 takjes verse tijm
 7. 4 blaadjes laurier
 8. boter
 9. nootmuskaat
 10. peper
 11. zout
 12. bereiding
 13. Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en laat hierin een flinke klont boter smelten.Pel de uien, snij ze middendoor en versnipper ze. De stukjes ui moeten niet zo fijn gesneden zijn.Stoof de stukjes ui in de gesmolten boter tot ze glazig zijn.Controleer of de spuitjes goed schoongemaakt zijn. Spoel ze even onder stromend water en snij elke spruit vervolgens in kwartjes. (De duurdere handgeplukte spruitjes zijn bij aankoop meestal al wat zorgvuldiger schoongemaakt.)Zodra de uien enkele minuten gestoofd hebben, voeg je er de kwartjes spruit aan toe. Het is niet nodig om de spruiten vooraf te koken, omdat we zo veel mogelijk smaak willen overhouden voor de hutsepot.Schil de aardappels en roer intussen regelmatig in de pot met spruitjes. Let erop dat ze niet aanbakken.Snij de aardappels in grove stukken, en voeg ze toe aan de pot met spruitjes. Het zetmeel van de aardappels zal voor een mooie binding zorgen.Bevochtig het groentemengsel met (verse gezeefde) kippenbouillon.Bind de takjes tijm samen met enkele blaadjes laurier. Ze vormen het bouquet garni dat voor extra smaak zal zorgen. Als je verse laurier i.p.v. gedroogde laurier verkiest, dan mag je er iets meer van gebruiken. Leg het kruidentuiltje in de pot, en laat het z’n werk doen.Snij de rookworst in hapklare stukjes of schijfjes. Voeg het vlees toe aan de hutsepot en zet het deksel op de pot. Laat alles zo’n 20 minuten stoven op een zacht vuur. Een hutsepot mag niet geprakt worden zoals een stoemp. Alles regelmatig eens flink door mekaar schudden (‘hutsen’) zal voor het perfecte resultaat zorgen. Proef de hutsepot en kruid naar smaak met vers geraspte nootmuskaat, zwarte peper van de molen en wat zout.Serveer de dampende hutsepot in een diep bord. Met een lepel erbij smaakt deze winterse boerenkost extra authentiek
 14. Versie 2:
 15. Ingrediënten voor 4 personen
 16. 4 braadworsten, bakboter, 2 wortelen, 2 preien, 2 takjes selder, 800g spruitjes, kruidentuiltje, 1l kippebouillon, 600g aardappelen, peper.
 17. Bereidingswijze
 18. Prik 4 braadworsten in en bak ze een drietal min. in boter. Zet ze even aan de kant en giet het braadvet weg. Stoof in dezelfde pan, in een nootje verse boter, 2 wortelen, 2 preien en 2 takjes selder (allemaal in fijne julienne). Doe er 800g spruitjes bij en schep goed om. Voeg een kruidentuiltje en 1l kippebouillon toe. Zet het deksel op de pan en laat 25 min. zacht koken. Doe er 600g aardappelen (geschild en in blokjes gesneden) en de braadworsten weer bij. Laat nog 10 a 15 min. koken. Kruid naar smaak bij met peper uit de molen en serveer goed heet (voor de liefhebbers met scherpe mosterd erbij).

Advertentie

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?