Ingrediënten voor 4 personen

 • 200 gr roomboter
 • 200 gr patisseriebloem + extra voor bakvorm
 • 200 gr suiker
 • 4 eieren
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 of 2 appelen
 • extra boter voor bakvorm
 • eetbare schrijfstiften
 • chocoladeglazuur (gesmolten pure chocolade)
 • suikerdecoratie
 • glazuur (150gr bloemsuiker+ water/ citroensap)

Bereidingswijze

 1. BENODIGDHEDEN: garde/ houtenlepel, vork, lepel, dunschiller/ aardappelmesje, zeef, weegschaal, mengkom, kommetjes, mixer, satéstokje, bakblik (van de hartvormige heb je er 2 nodig), afkoelrooster.
 2. Weeg de suiker af en doe deze in een mengkom. Voeg er de zachte boter aan toe. Meng deze met een mixer tot alles goed door elkaar zit. Voeg er de vanillesuiker er aan toe en meng opnieuw.
 3. Splits de eieren boven een kom. Klop het eiwit op tot het een vaste witte crème wordt. Dit kan met garde of met mixer. Bewaar de dooiers in een aparte kom. Zet opzij.
 4. Klop de eierdooiers los met een vork. Voeg deze dan toe aan het botermengsel. Meng alles samen tot een geheel.
 5. Weeg de bloem af en zeef deze beetje bij beetje boven het botermengsel. Best niet alles tegelijk! Mix alles weer door elkaar tot een glad geheel en alle ingrediënten vermengd zijn.
 6. Spatel tenslotte het eiwit rustig door het deeg tot alles goed onder elkaar zit.
 7. Was de appel(s) en schil deze. Snijd de appel in 4 stukken en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in niet te dikke partjes.
 8. Boter een bakvorm in en bloem deze in. (ik heb het mijne verdeeld over de twee hartjesvormen).
 9. Doe een laagje deeg in de vorm en leg er de dunne partjes appel op. Je kan dit evt. nog een keer herhalen tot appelen op zijn.
 10. Verwarm de oven tot 180°C Wanneer deze temperatuur is bereikt, plaats je de bakvorm in het midden van de oven voor ongeveer 45 minuten.
 11. Na 45 min kan je de priktest doen met het satéstokje. Plakt er nog deeg aan dan kan je steeds met 5 min terug in de oven plaatsen.
 12. Ontvorm de cake en plaats op een afkoelrooster. Maak ondertussen het GLAZUUR door 150 gr bloemsuiker voorzichtig, druppelsgewijs te vermengen met water of citroensap. Meng met een lepel door elkaar. Zo kies jezelf de vastheid. Als ik het te loperig vind, voeg ik meer bloemsuiker toe. CHOCOLADE smelt de pure chocolade (hoeveelheid kan een beetje naar eigen aanvoelen) evt. in een beetje melk. Dit kan boven een pot kokend water. Let op chocolade verbrandt snel! Roer regelmatig.
 13. Als de cake afgekoeld is kan je jezelf helemaal uitleven met decoratiestiften, suikerdecoratie, het glazuur,...
 14. Veel plezier!
 15. TIP: Het eiwit is goed opgeklopt als je de kom ondersteboven kan houden zonder dat het eiwit er uit druipt. Gebruik evt een beetje van de suiker.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?