Recept 35*** (56 stemmen)

Gratin Dauphinois

Dit is een recept van

Anderen bekeken ook

Ovengerecht

tijd
80 min
Ziet er lekker uit?

Anderen bekeken ook


Bereidingswijze

  1. * Smeer een vuurvaste ovenschaal in met boter en look.
  2. * Snij de aardappelen in schijfjes en bedek er de ovenschaal mee. Kruid ze af.
  3. * Strooi op de aardappelen gemalen kaas. Bedek de kaas terug met aardappelschijfjes.
  4. * Doe dit totdat de schaal gevuld is en eindig met een laag gemalen kaas.
  5. * Kook melk en room samen op met de tijm, laurier, teentje look en nootmuskaat.
  6. * Zeef het mengsel en giet het op de aardappelen totdat die net onder staan.
  7. * Bak de gratin 1 uur in de oven op 180°C of net zolang dat je met een satéstokje zonder problemen door de gratin kunt prikken.

Andere Solo-leden over dit recept (22)

Gepost door elien vandevyvere op 03 februari 2016 om 13u13

Ik heb vandaag dit recept proberen te maken, op het eerste zicht was alles prima, aardappelen waren mooi zacht, smaken zaten goed MAAAAAR mijn 'saus' ( melk + room ) was zo fout!! Het was meer water/vocht dan iets anders :s waar ben ik in de mist gegaan? Kan iemand mij helpen?

Gepost door Rita Van Hout op 28 juni 2016 om 19u12

Ik heb het gisteren ook gemaakt alles was goed da smaken waren goed de aardappelen gaar maar inderdaad de saus was niets gebonden.

Gepost door ChrisKok op 20 november 2016 om 10u36

Misschien helpen volgende tips: 1. Zéér belangrijk : spoel je aardappelen, en snij ze dan pas in schijfjes. Spoel de schijfjes niet! Het snijden zorgt voor een afzet van zetmeel, wat je saus doet binden bij verhitting in de oven. Als je de schijfjes spoelt, spoel je ook het zetmeel weg. 2. Gebruik je lichte room (20% of minder)? Laat dan de melk weg en gebruik een liter room. Hoe hoger het vetgehalte, hoe beter het inbinden. 3. Giet de saus zo heet mogelijk over de aardappelen. Desnoods warm je nog even op tot net niet koken na het zeven. Zorg dat je oven voorverwarmd is om er zo snel mogelijk de schaal in te plaatsen.

Gepost door gittegrard op 16 februari 2017 om 23u46

Veel hangt inderdaad van de room af. Ik doe er nooit melk bij en gebruik zowel light room als culinaire room, maar de laatste geeft meer smaak en is dikker. Ik zou aanraden om culinaire room te nemen. Dat zijn meer calorietjes maar de smaak is stukken beter :-) Ik maak dit ook gewoon in de microgolf omdat ik geen gewone oven heb : 20 minuten op microgolf (wel goed afdekken), dan kaas over strooien en 10 minuten onder de grill. En zoals ChrisKok zegt ... de aardappelen zeker niet afspoelen. Bij mij lukt dit altijd ! Ik doe er soms ook prei of spekjes of ui of bloemkool enz bij en ook die variaties zijn altijd lekker. De kaas en de room zijn voor mij de dingen waar je zeker op moet letten.

Laad meer reacties

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Meer inspiratie