Recept 45**** (9 stemmen)

Gevulde kwartel met amandelkroketjes

Dit is een recept van

Anderen bekeken ook

KERSTRECEPTEN OM VAN TE SMULLEN

tijd
75 min
prijs
Gemiddelde kostprijs
moeilijkheid
Hoge moeilijkheid
Ziet er lekker uit?

Anderen bekeken ook


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Splits 1 ei en doe de eierdooier samen met het gehakt in een kom. Hou het eiwit apart.
  3. Pel en snipper de sjalot en het teentje look. Voeg ze bij het gehakt. Kruid met peper en zout. Voeg er ook de rozijnen aan toe. Meng alles goed onder elkaar.
  4. Brand de resterende pluimpjes van de kwartels af met een bunsenbrander. Of prik erin met een vork en hou elk van de kwartels zo even boven het vuur.
  5. Vul de kwartels met het gehakt. Verhit 3 klontjes Solo in een braadpan en bak de kwartels langs alle kanten mooi bruin. Laat ze vervolgens 20 minuten verder garen in de oven.
  6. Gaar de schoongemaakte witloof in een pot met een klontje Solo, een scheutje water, peper, zout en de suiker. Doe het deksel op de pot en laat zo’n 15 minuten op een zacht vuurtje garen.
  7. Schil en kook de bintjes 20 minuten in gezouten water. Pureer ze en werk af met peper, zout, nootmuskaat en een klontje Solo.
  8. Let op: voeg geen melk of room toe, anders riskeer je dat de kroketjes opengaan bij het bakken. Laat de puree eerst afkoelen voordat je er kleine balletjes van rolt.
  9. Klop het resterende ei los en meng met het overgebleven eiwit. Rol de aardappelballetjes door de bloem, dan in het ei en daarna in de amandelschilfers. Je kan de schilfers best even pletten vooraleer je de balletjes ermee paneert, zo blijven ze beter kleven.
  10. Bak nu de kroketjes in een friteuse op 160°C. Op een hogere temperatuur zullen de amandelen verbranden. Doe de fond in een pannetje, samen met de vijgenconfituur, het glas porto en eventueel nog wat rozijnen. Laat voor de helft inkoken.
  11. Dresseer de kwartels op borden en overgiet met de saus.
  12. Serveer met de kroketjes en witloof.
Tip

Zelf kroketjes maken! 1. Maak een puree. Gebruik hiervoor liefst bloemige aardappelen (bv. bintjes) en zeker geen melk of room, opdat ze niet zouden openbarsten. 2. Rol de puree in de voor jou gewenste vorm. Rol ze eerst door bloem, dan door ei en ten slotte door paneermeel (of gebruik amandelschilfers of sesamzaadjes). 3. Laat de kroketjes idealiter een uurtje rusten in de koelkast alvorens ze te frituren op 160° C.

Je kan amandelkroketjes ook kant-en-klaar in de winkel kopen.

• Voor extra malse en sappige kwartels bevochtig je ze tijdens het garen in de oven best geregeld met hun braadsap en gesmolten Solo. Gehakt kan je makkelijk op smaak brengen met je favoriete ingrediënten: noten, gedroogd fruit, feta, zongedroogde tomaten, rijst, …

• In vuur en vlam: zoals je al hebt kunnen merken, is een bunsenbrander een enorm handig en veelzijdig keukenhulpje. Je kan er de achtergebleven pluimpjes van gevogelte mee afbranden, je kan er vlees mee dichtschroeien alvorens het verder te laten garen. De kleine varianten kan je in de meeste gespecialiseerde winkels vinden, de grote hou je echter beter voor in labo’s!

Ingrediëntenvoor 4 personen

Andere Solo-leden over dit recept (4)

Gepost door thialin op 30 december 2014 om 15u58

Mijn vriend maakte dit recept. Echt heerlijk. ook de kroketjes zijn een echte aanrader ook bij andere recepten.

Gepost door Solo op 02 januari 2015 om 16u56

Bedankt Thialin voor je reactie! Jouw vriend is meer dan goed bezig, zo te lezen! ;) Groetjes, het Solo-team

Laad meer reacties

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Meer inspiratie