Gevulde kalkoen (met pruimen en kastanjes)

Ingrediënten voor 8 personen

Bereidingswijze

  1. Benodigdheden: voor 8 personen
  2. 200 gr gedroogde pruimen, 1 kalkoen van ca 3 kg (panklaar), zout, peper, 400 gr tamme kastanjes, 4 zure appels, 150 gr boter, sinaasappelsap, maïzena, cognac.
  3. Bereiding:
  4. Laat de gedroogde pruimen enkelen uren in water weken. Wrijf de kalkoen vanbinnen van vanbuiten in met zout en peper. Maak met een scherp mes kruiselings insnijdingen aan de puntige kant van de kastanjes. Kook ze 5 minuten in water met zout. Ontdoe de kastanjes van de bolster en de velletjes. Ontpit de geweekte pruimen. Schil de appels, snijd ze in parten en verwijder de klokhuizen. Vul de buikholte van de kalkoen met de kastanjes, pruimen en appelparten. Maak de opening dicht met keukendraad of houten prikkers.
  5. Smelt de boter in een pannetje. Smeer de kalkoen met een kwastje rondom dik met gesmolten boter in. Leg de kalkoen met de borst naar boven op het rooster in de oven. Schuif er een braadslee onder. Braad de kalkoen in de oven bij 175°C in 2-2 ½ uur bruin en gaar. Bescherm de bovenkant van de kalkoen gedurende de eerste helft van de braadtijd met een stuk aluminiumfolie tegen uitdrogen. Bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvocht. Snijd de gare kalkoen in stukken, leg ze op een voorverwarmde serveerschaal en leg de vulling eromheen. Roer op het fornuis de aanbaksels in de braadslee los met wat sinaasappelsap, laat deze jus even doorkoken en bind hem met de aangelengde maïzena. Breng eventueel de jus op smaak met een scheutje cognac.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?