Recept 55***** (4 stemmen)

Gelakte duif met een trio van asperges

Dit is een recept van

Anderen bekeken ook

Nieuwjaarsklassiekers

tijd
120 min
prijs
Gemiddelde kostprijs
moeilijkheid
Gemiddelde moeilijkheid
Ziet er lekker uit?
  • Altijd toegang tot je favoriete recepten
  • Maak zelf handige recept-collecties
  • Extra inspiratie via je persoonlijke magazine

Anderen bekeken ook


Bereidingswijze

  1. Groene asperges
  2. Snij de (ongeschilde) groene asperges in staafjes van 5 cm en laat ze kort inkoken in water met een snuifje zout.
  3. Vorm met de aspergestaafjes kleine bundeltjes en omwikkel ze met een sneetje pata negra.
  4. Loempia van witte asperges
  5. Neem ½ bussel witte asperges. Verdeel ze in twee. Maak de helft van de asperges schoon en snij in fijne staafjes van 5 cm.
  6. Kook de aspergestaafjes kort in gezouten water tot ze beetgaar zijn.
  7. Vorm kleine bundeltjes van de aspergestaafjes en wikkel ze in een velletje filodeeg.
  8. Bind het pakketje vast met een fijn stengeltje pijpajuin.
  9. Leg de bundeltjes op een ingevette bakplaat of op wat bakpapier en bak ze mooi bruin in een voorverwarmde oven op 180°C.
  10. Asperge-aardappelgratin
  11. Maak de andere helft witte asperges schoon.
  12. Schil de aardappels en snij ze in in zeer kleine dobbelsteentjes van maximaal 3 mm. Doe hetzelfde met de witte asperges.
  13. Kook beide in een aparte kookpot in gezouten water tot ze beetgaar zijn. Giet af, maar bewaar het kookvocht.
  14. Kook de light room in een ander pannetje en kruid met peper, zout en een snuifje nootmuskaat.
  15. Voeg 100 ml van het aspergevocht toe, laat afkoelen en vermeng met de eierdooiers.
  16. Vul 4 ovenvormpjes met de asperge-aardappelmengeling en giet er de roomsaus over.
  17. Strooi er de geraspte kaas over. Bak de gratin 20 minuten mooi bruin op 180°C in een voorverwarmde oven.
  18. Gelakte duivenfilet
  19. Snij de sjalotten, look, gember, citroengras in grove stukken en stoof aan in een weinig Solo Vloeibaar.
  20. Blus met een scheutje rijstwijn en wat balsamicoazijn. Voeg een toefje ketchup (voor de kleur) en een lepel honing toe.
  21. Laat het geheel nog even sudderen. Meng de saus heel fijn met een staafmixer en passeer het geheel door een zeef.
  22. Bak de duivenfilets aan weerszijden in een braadpan. Leg ze daarna in een ovenschotel en giet er een deel van de saus over.
  23. Laat nog een tiental minuutjes nagaren in een voorverwarmde oven op 100°C tot ze rosé zijn.
  24. Laat even rusten.
  25. Bordschikking
  26. Kies bij voorkeur voor een langwerpig bord.
  27. Snij de duivenfilet in evenredige dikke plakjes en dresseer links of rechts op het bord.
  28. Lepel over de filets nog een klein beetje saus.
  29. Schik het trio van asperges naast de duivenfilet. Leg er de aspergegratin naast en werk deze af met een takje bladpeterselie.
  30. Plaats het groene aspergebundeltje op het bord en leg er dan de loempia van witte asperges bij.
Tip

Tot slot kun je nog een groene olie maken met wat peterselie en olijfolie. Hak een handjevol peterselie fijn en mix met een flinke scheut olijfolie zeer fijn in een blender. Enkele druppels hiervan geven je bord extra kleur.

Weetje: Groene asperges hoef je niet te schillen.

Ingrediëntenvoor 4 personen

Voor de groene asperges met pata negra:

Voor de loempia van witte asperges:

Voor de asperge-aardappelgratin:

Voor de gelakte duivenborstfilets:

Voor de decoratie:

Andere Solo-leden over dit recept (1)

Gepost door Sofia De Smet op 09 september 2009 om 11u09

Bedankt voor je heerlijke receptjes, Jeroen. Groetjes, Sofia

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Meer inspiratie