Recept 55***** (5 stemmen)

Gegratineerde varkensmignonnette met gekonfijte groentjes, Vlaamse tartiflette en dragonsausje

Dit is een recept van

Anderen bekeken ook

vlees

tijd
120 min
prijs
Gemiddelde kostprijs
moeilijkheid
Gemiddelde moeilijkheid
Ziet er lekker uit?
  • Altijd toegang tot je favoriete recepten
  • Maak zelf handige recept-collecties
  • Extra inspiratie via je persoonlijke magazine

Anderen bekeken ook


Bereidingswijze

  1. Lookpasta
  2. Haal de teentjes uit de bol look.
  3. Neem een steelpannetje en zet de ongeschilde teentjes look onder water. Plaats op het vuur en laat dit koken.
  4. Giet er nieuw water bij als al het water verdampt is en herhaal dit nog vier keer.
  5. Zet de look na 5 keer koken, op het vuur met Solo Vloeibaar en een takje rozemarijn. Laat de look een uurtje koken op een zacht vuurtje zodat het binnenste van de teentjes vloeibaar wordt. Prik met een vork een gaatje in de teentjes en druk het binnenste eruit.
  6. Hou de lookpasta goed warm totdat je gaat dresseren.
  7. Gekonfijte worteltjes
  8. Snij het groene loof van een bosje jonge wortels er grotendeels af. Hou een klein stukje groen over om extra kleur aan je gerecht te geven. Schil de worteltjes en schik ze in een ingevette ovenschaal.
  9. Verwarm de oven voor op 175°C.
  10. Kruid de wortels met peper, zout, de rietsuiker en een laurierblaadje. Giet water over de wortelen tot ze half onderstaan. Besprenkel de worteltjes nog met wat Solo Vloeibaar.
  11. Zet de ovenschaal een 30-tal minuten op 175°C in de oven tot het water volledig verdampt is en de worteltjes karamelliseren.
  12. Tartiflette
  13. Schil de aardappelen en kook ze net niet gaar. Snij de gekookte aardappelen in schijfjes.
  14. Kook het spek gedurende 10 minuten in ongezouten water en snij in dunne schijfjes.
  15. Pel een ui en snij in fijne halve ringen. Fruit de halve uiringen in Solo Vloeibaar. Kruid met peper en zout.
  16. Vet 4 kleine ovenschaaltjes in met wat Solo Vloeibaar. Leg eerst een laagje aardappel, dan wat uiringen, vervolgens wat spek en wat geraspte gruyèrekaas. Leg er nog een laagje aardappel over en kruid het met wat peper. Bedek met een laagje uiringen en wat spek. Leg daarop een laatste laagje aardappel.
  17. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en strooi er wat geraspte gruyèrekaas over. Giet over het geheel een beetje light room en wat gevogeltefond voor extra smaak.
  18. Plaats de schaaltjes 30 minuten in een oven op 175°C.
  19. Mignonnettes
  20. Versnipper het sjalotje zeer fijn. Verwijder het onderste harde stuk van de venkel en breek rok per rok af. Gebruik enkel het witte gedeelte van de venkel en versnipper deze even fijn als het sjalotje.
  21. Doe hetzelfde met de selder.
  22. Schil de tomaat en verwijder de zaadlijsten. Snij ze in fijne blokjes.
  23. Verhit Solo Vloeibaar in een braadpan en stoof hier de sjalot, de venkel en de selder zachtjes in aan. Kruid met peper en fleur de sel.
  24. Voeg helemaal op het einde de tomatenblokjes toe. Zet even opzij in een kommetje.
  25. Snij de varkensmignonnettes in een mooie ronde vorm. Kruid met peper en fleur de sel. Verhit Solo Vloeibaar “hazelnootboter”-bruin* en schroei de mignonnetttes dicht. Bewaar het braadvocht.
  26. Leg het vlees in een ovenschaal. Bestrijk de mignonnettes met een laagje graanmosterd. Lepel daarop de aangestoofde brunoises en een laagje kaas. Gratineer de mignonnettes op 250°C in de oven.
  27. Gekonfijt witloof
  28. Verwijder het bittere uiteinde en halveer het witloof overlangs.
  29. Bak het witloof in Solo Vloeibaar aan beide kanten en kruid met peper en fleur de sel.
  30. Voeg de honing toe en laat karamelliseren.
  31. Gekonfijte radijsjes met lavendel
  32. Snij het bovenste en het onderste stukje van de radijsjes weg en was ze grondig.
  33. Kook de radijsjes een 15-tal minuten tot ze gaar zijn.
  34. Giet het water van de radijsjes af.
  35. Voeg vervolgens een koffielepel of twee Luikse stroop toe en laat karamelliseren.
  36. Voeg helemaal op het einde nog enkele lavendelbloempjes toe.
  37. Dragonsaus
  38. Blus de braadjus met een scheut dragonazijn en wat cognac. Giet hierbij de light room en laat inkoken.
  39. Voeg fijngesnipperde verse dragonblaadjes toe.
  40. Proef en kruid eventueel bij met peper en fleur de sel.
  41. Bordschikking
  42. Neem een vierkant bord.
  43. Leg per bord een 2-tal worteltjes, een stukje witloof en een 3-tal radijsjes. Plaats het schaaltje met de tartiflette naast de groentjes en werk af met een takje rozemarijn.
  44. Leg bovenaan de gegratineerde varkensmignonnette en lepel er de dragonsaus rond.
  45. De finishing touch is een toefje knoflook: spuit het met een spuitzak naast het vlees.
  46. Eet smakelijk!
  47. * Hazelnootboter
  48. Margarine verhitten totdat ze hazelnootkleurig is.

Ingrediëntenvoor 4 personen

Voor de lookpasta:

Voor de tartiflette:

Voor de varkensmignonnettes:

Voor de gekonfijte groentjes:

Voor de dragonsaus:

Voor de decoratie:

Andere Solo-leden over dit recept (1)

Gepost door Beatever op 08 september 2009 om 12u21

Zat in het gerecht van de opnames ook niet een beetje appel in?

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Meer inspiratie