Gebraden parelhoen met warme salade van groene linzen

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

  1. Bereid eerst het parelhoen voor, brand eventuele donsveertjes weg boven een gasvlam of een brandende kaars als je geen gasfornuis hebt. Zorg ervoor dat alle ingewanden verwijderd zijn, maak de binnenkant eventueel schoon met wat keukenpapier. Snijd met een scherp mesje het borstbeentje uit het parelhoen (wigvormig beentje aan de voorzijde, net boven de nek)
  2. Meng de sjalotten, geplette knoflook, tijm, citroen met de olijfolie, peper en het zeezout en vul hiermee het parelhoen op. Bestrijk de parelhoen met de zoutoplossing en laat deze 2 uur in de koeling staan. Spoel intussen de linzen onder koud stromend water en laat ze uitlekken.
  3. Schil de wortel, pel de ui en prik de kruidnagels in de ui, was de takken selder en plet de teentjes knoflook.
  4. Bind de wortel en de selder samen met keukentouw. Doe de kruiden voor het kruidenbuiltje samen met de knoflook en de gepikeerde ui in een kaasdoek en bind deze goed samen.
  5. Zet de gevogeltebouillon op een zacht vuur en voeg er de wortel en selder + het kruidenbuiltje aan toe, laat 10 minuten zachtjes trekken en voeg er vervolgens de linzen aan toe. Laat de linzen op een zacht vuur garen in ongeveer 20 minuten, controleer of ze gaar zijn (ze moeten beetgaar zijn, laat ze niet tot moes koken!)
  6. Was de tomaten en snijd ze in partjes, verwijder de zaadjes. Snipper de blaadjes peterselie en de pijpajuintjes fijn. Zeef de linzen en neem de groenten en het kruidenbuiltje eruit.
  7. Verwarm de oven voor op 180°C, bestrijk het parelhoen nogmaals met de zoutoplossing en plaats het parelhoen in een braadschotel in de oven. Laat ongeveer 10 minuten garen en bestrijk nogmaals met de zoutoplossing, gaar nog ongeveer 20 minuten verder. Om te controleren of het parelhoen gaar is, dien je het met behulp van een vleesvork boven een diep, liefst wit bord even schuin te houden zodat de sappen van de binnenkant eruit kunnen lopen. Als dit wit tot witroze is dan is het parelhoen gaar! Laat het parelhoen nog even rusten, zet hiervoor de oven uit en zet de ovendeur op een kier.
  8. Verwarm de olijfolie lichtjes in een anti-aanbakpan, laat hierin de tomaten kort aanbakken en voeg er vervolgens de linzen aan toe, verwarm alles en breng op smaak met peper van de molen en zeezout. Voeg er de xérèsazijn aan toe en doe de linzen in een kom. Bestrooi met de gesnipperde peterselieblaadjes en pijpajuintjes.
  9. Versnijd het parelhoen en dien op met de linzen.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?