Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

 1. Voor visliefhebbers is rog een delicatesse. Het visvlees is mager en uitzonderlijk makkelijk van het kraakbeen te halen. Serveer dit gerecht met een glas rijpe Meursault van 3 à 4 jaar.
 2. Benodigdheden voor 4 personen • 4 rogvleugels met graat van 300 g elk
 3. • 150 g ontzilte kappertjes
 4. • 1 bot bladpeterselie
 5. • 150 g ongezouten boter
 6. • peper en zoutBereidingswijze : (10 + 10 minuten)De rogvleugels spoelen in ijswater, laten uitlekken en drogen in een zuiver linnen doek.
 7. De boter in de pan laten schuimen en de rog bakken op hoog vuur (2 minuten aan elke kant), zonder de boter te laten verhitten en zeker niet verbranden.
 8. De rogvleugel op warme borden schikken. De kappertjes en geplukte peterselie in dezelfde pan bakken.
 9. De rog overgieten met de schuimende boter, kappetjes en peterselie. Serveren met gestoomde aardappelen.
 10. Gepocheerde rog met gestoofde prei
 11. Snij de prei in ringen van 5 mm dik. Spoel deze grondig onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Smelt boter in een grote pan en stoof de prei op een laag vuur. Voeg halverwege de room toe en laat onder voortdurend roeren verder gaarstoven. Kruid met peper en zout.
 12. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes van 5 mm groot. Bak deze krokant in boter, kruid met peper, zout en kerriepoeder. Spoel de roggenvleugels onder koud stromend water. Breng lichtgezouten water tegen het kookpunt en pocheer er de roggenvleugels 3 min. in. Het water mag net niet koken, het oppervlak mag slechts een lichte rimpeling vertonen.
 13. Haal de roggenvleugels nadien uit de pan, laat uitlekken en bak verder gaar in een ruime hoeveelheid boter. Kruid met peper en zout. Serveer met de gestoofde prei en gebakken aardappelen.
 14. Breng water aan de kook, voeg de groenten en het bouquet garni toe. Leg de rog in de court-bouillon en laat zachtjes pocheren. Draai de rog na enkele minuten om in het pocheervocht.
 15. Warm in een pan de boter en sjalot op, laat rustig aanstoven. Blus de sjalotjes met een scheutje witte wijn en laat even inkoken. Roer de boter onder de sjalotjes en houd warm op een zacht vuur. Werk de botersaus af met wat pocheervocht. Leg de graanmosterd en 1 el kappertjes in een pan, zeef de saus erboven. Meng alles zacht door elkaar.
 16. Haal de rog uit het pocheervocht en serveer met de mosterd-kappertjes saus en wat grof gemalen zeezout.

Advertentie

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?