Recept 55***** (3 stemmen)

Fettuccine met shiitake en pesto, geserveerd met gegratineerde mosselen

Dit is een recept van

tijd
100 min
prijs
Gemiddelde kostprijs
moeilijkheid
Hoge moeilijkheid
Ziet er lekker uit?

Anderen bekeken ook


Bereidingswijze

  1. Pasta
  2. Meng de bloem met de eieren en een beetje zout. Kneed dit deeg tot het een vaste massa geworden is. De standaardverhouding is 1 ei van 70 g per 100 g bloem. Het deeg is klaar als het elastisch is en niet kleeft.
  3. Wikkel het deeg in een natte doek en laat 15 minuten rusten in de koelkast.
  4. Voor het maken van de pasta: snij het deeg eerst in kleinere stukjes en rol het door de pastamachine. Laat elk stuk deeg een drietal keer door de machine gaan. Bestrijk daarbij de beide kanten steeds opnieuw met een beetje bloem.
  5. Snij het deeg in lange stroken (fettuccine) en hang die, als het kan, op aan een pastadroger zodat ze niet aan elkaar kleven.
  6. Pesto
  7. Maal de noten en de knoflook fijn en doe het mengsel in de maatbeker van een blender.
  8. Snij de Parmezaanse kaas in kleine blokjes en maal ook die fijn voor je hem toevoegt aan het notenmengsel.
  9. Hetzelfde doe je ook met de blaadjes van de bladpeterselie.
  10. Giet ten slotte de olijfolie bij het mengsel en kruid met peper en zout. Laat de blender alles goed mengen.
  11. Proef en kruid eventueel wat bij. Mix alles nog even goed door elkaar en bewaar in een kommetje.
  12. Gegratineerde mosselen
  13. Voor de vulling:
  14. Verwijder de broodkorsten en maal het brood samen met de knoflook fijn met een mixer.
  15. Doe het fijngemalen brood in een mengkom. Maal vervolgens de Parmezaanse kaas en de bladpeterselie fijn en voeg toe aan het brood.
  16. Voeg de olijfolie en wat peper toe. Meng alles goed met een lepel.
  17. Als de mosselen klaar zijn, voeg je wat kookvocht van de mosselen toe.
  18. Voor de mosselen:
  19. Spoel de mosselen een drietal keer in schoon koud water.
  20. Verwijder eventuele baarden en zeepokken. Mosselen die in het koude water niet dichtgaan of kapotte exemplaren gooi je het best weg.
  21. Plaats een voldoende grote kookpot op het vuur om de mosselen te koken. Giet een flinke scheut Solo Vloeibaar in de pot, voeg dan de mosselen toe en bestrooi met de Italiaanse mosselkruiden.
  22. Kruid de mosselen met wat extra gemalen peper en een weinig zout. Voeg wijn toe en zet het vuur aan.
  23. Zet het deksel op de pot en kook de mosselen in een 8-tal minuten gaar. Schud de mosselen op. Als alle mosselen open zijn, zijn ze klaar om uit de pot te halen.
  24. Voor de gratin:
  25. Reken per persoon op een 6-tal mosselschelpen. Verwijder telkens één schelp en maak de mossel los. Plaats de halve schelpjes met mossel in een ovenschaal.
  26. Breng bovenop de mossel de gratinvulling met je vingers aan. Bedek de mosselen volledig.
  27. Zet de oven op grillstand en laat de mosselen een 10-tal minuten gratineren, samen met de trostomaatjes.
  28. Gegrilde trostomaatjes
  29. Was de tomaatjes en dep ze goed droog.
  30. Plaats ze in een ovenschaaltje, besprenkel met Solo Vloeibaar en kruid met peper en zout.
  31. Shiitake*
  32. Borstel de shiitake schoon en verwijder de steeltjes, snij ze in fijne reepjes.
  33. Verhit een flinke scheut Solo Vloeibaar in een koekenpan, voeg een fijngesnipperd teentje knoflook toe en bak de shiitake
  34. Blus met de bouillon van eekhoorntjesbrood. Voeg geen extra zout meer toe.
  35. Bak de shiitake niet langer dan 5 minuten om te vermijden dat ze taai worden.
  36. * Shiitake
  37. Deze eetbare paddenstoel komt oorspronkelijk uit Japan en heeft een ronde platte bruine hoed. Hij is zeer eiwitrijk. Het vruchtvlees is vast en sappig. De shiitake heeft een zeer aromatische geur en smaak.
  38. Fettuccine met pesto en shiitake
  39. Zet een grote kookpot met voldoende water op het vuur. Als het water kookt, voeg je een snuifje zout en de fettuccine toe. Reken 100 à 125 g verse pasta per persoon.
  40. De fettuccine zal al na een 2-tal minuten koken beetgaar zijn.
  41. Giet de pasta onmiddellijk af in een vergiet.
  42. Meng de pasta onder de gebakken shiitake in de koekenpan. Zo kan de pasta ook de bouillon opnemen.
  43. Meng de pesto onder de pasta met behulp van twee eetlepels. Laat de pesto de temperatuur van de pasta en de shiitake aannemen.
  44. Bordschikking
  45. Kies bij voorkeur een langwerpig bord. Serveer de fettuccine rechts van het bord met behulp van een pastavork. Werk af met enkele stukjes shiitake.
  46. Leg in het midden van het bord een drietal trostomaatjes.
  47. Schik uiterst rechts de gegratineerde mosselen. Reken een 6-tal mosselschelpen per persoon.
Tip


Pestotip:

Zelfgemaakte pesto kun je nog een tijd in de koelkast bewaren. Giet bovenop de pesto een flink laagje olijfolie zodat er geen lucht aankan. Wanneer je de pesto opnieuw gaat gebruiken, kun je dit laagje olijfolie weggieten of vermengen onder de pesto.

Mosseltip:
kook mosselen niet te lang, want dan wordt het vlees erg taai.

Ingrediëntenvoor 4 personen

Voor het pastadeeg:

Voor de pesto:

Voor de shiitake:

Voor de gegrilde mosselen:

Voor de gegrilde trostomaatjes:

Andere Solo-leden over dit recept (1)

Gepost door Chris D_1 op 21 augustus 2013 om 13u40

Een kleine kanttekening: je neemt best witbrood van een paar dagen oud voor het krokante laagje op de gegratineerde mosselen. Dat geeft het lekkerste resultaat.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Meer inspiratie