Fazant met witloof, bospaddestoelen en pont-neuf aardappelen

6 (6)
60 min

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 jonge fazanthennen
  • 6 lapjes lardeerspek
  • 12 stronkjes witloof
  • 1 sjalot
  • 200 gr bospaddestoelen
  • 2,5 dl room
  • frietaardappelen
  • 100 gr Solo bakboter

Bereidingswijze

  1. Verwijder eventueel pluimpjes van de fazant, steek van binnen een klont Solo boter en bestrooi van binnen en van buiten met peper en zout en bak rondom aan in Solo boter.
  2. Bedek de fazanten met het spek en zet de pan of ovenschaal in de oven op 180 gr gedurende 35 à 45 minuten.
  3. De stronkjes witloof in een pan (type creuzet) met wat boter en een half glaasje water en bestrooien met zeezout. Stoof ongeveer 20 minuten op een zacht vuurtje. Keer de stronkjes en voeg eventueel nog een half glas water toe en stoof verder 15 minuten. (bij kleine stronkjes de stooftijd wat minderen)
  4. Net voor het serveren kruiden met kruidnoot en op hoog vuur het vocht laten verdampen en karameliseren.
  5. Maak het sjalotje schoon en hak het fijn. Maak de paddestoelen goed schoon en verwijder alle zand. Verhit de boter in een pan en fruit er de sjalotsnippers in. Voeg de bospaddestoelen toe en laat ze 10 minuten smoren. Blus met een scheutje Nouilly Prat haal dan de paddestoelen uit de pan en hou ze warm. Giet de room bij de sjalotten en laat tot de helft inkoken. Voeg dan de paddestoelen weer opnieuw bij de saus en breng op smaak met peper en zout.
  6. Snijd van de aardappelen dikke frieten van 1 cm x 7 cm (pont-neuf) bak voor op 160 gr en bak net voor het opdienen af op 180 gr.
  7. Fileer de fazantenborst van het karkas en bewaar de pootjes als repas in de warme oven. Neem voorverwamde borden.
  8. Schik het witloof met daarlangs de morieljessaus. Leg hierop de fazantenborst in waaiervorm versneden. Stapel 4 frieten 2+2kruislings.
  9. Versier het bord met plukjes kervel .
  10. Nota: witloof, frietjes en saus kunnen ruim op voorhand worden voorbereid.
  11. In plaats van witloof kan men ook asperges nemen in het seizoen en de fazant kan vervangen worden door piepkuiken.

Advertentie

Reacties (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?