Dulce de leche ( karamel) maken op 3 manieren

Ingrediënten voor 15 personen

Bereidingswijze

 1. Dulce de leche maken stond al zo lang op mijn : "To Do List " . Eindelijk is het er dan toch van gekomen . En het is zó gemakkelijk, om dit goddelijke goedje te maken waar je zoveel kanten mee op kunt. Morgen krijgen we gasten, en die wil ik verwennen met roomijs met karamel als dessert. Lange tijd ben ik huiverig geweest om deze lekkernij te maken.
 2. MANIER 1 UIT DE STOOMOVEN
 3. Maar toen ik las, dat je het kon maken in een stoomoven was ik verkocht. Het blikje in een gaatjes pan zetten en op 100 graden en 100% stoom 3-4 uur in de stoomoven laten staan. Een nacht afkoelen en de volgende ochtend... voilà Dulce de leche.
 4. Voor diegenen, die het willen maken en geen stoomoven bezitten , geen nood in een gewone oven kan het ook.
 5. MANIER 2 UIT DE OVEN
 6. Verwarm de oven voor op 220C.
 7. Giet de inhoud van een blikje gecondenseerde melk in een ovenschaal en dek deze goed af met aluminiumfolie. Zet deze ovenschaal in een andere ovenschaal/braadslee die net even wat groter is en giet in deze grotere ovenschaal een laag water die tot ongeveer tot de helft van de andere ovenschaal komt. Zet de schalen in de oven en laat de gecondenseerde melk zo in ongeveer anderhalf tot twee uur inkoken tot de dulce de leche. Houd wel regelmatig het waterniveau in de gaten, indien er water bij moet, vul je het gewoon aan tijdens het kookproces. Check vanaf ongeveer 1 uur en 15 minuten per kwartier de kleur van de gecondenseerde melk tot je het gewenste resultaat hebt. Wanneer je tevreden bent, haal je de schalen uit de oven. Laat de dulce de leche iets afkoelen en roer dan goed door elkaar. Doe de dulce de leche in een afsluitbare pot en bewaar het in de koelkast.
 8. MANIER 3 IN EEN PAN OP HET VUUR
 9. Haal de wikkel van het blikje en zet het blikje in een pan met ruim water en zorg ervoor, dat het blikje goed onder water staat. Breng het water aan de kook en laat het 3 uur koken. Hou het in de gaten en giet water bij als dat nodig mocht zijn. Een must is, dat het blikje steeds onder water moet staan.Want een blikje dat ontploft willen we niet toch? Nog beter is het de deksel op de pan te leggen. Laat na 3 uur koken en geregeld kijken het blikje geheel afkoelen. Of als je de karamel nodig hebt ... laat dan het blikje afkoelen in koud water. KLAAR. Openen en genieten van dit lekkere goedje.
 10. Ongeopend kun je het blikje wel een paar maanden bewaren op een koele en donkere plek. Gevuld in een schoon potje en in de koelkast ruim een maand houdbaar.
 11. En er zijn vele toepassingsmogelijkheden....En nu maar lekker smeren, op je boterham, over je ijsje, in een cake, taart of tussen 2 koekjes , over dessert . In karamel brownies, cupcakes ect

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (1)

Gepost door Love to Cook op 08 februari 2016 om 11u28

Ik nam 2 eetlepels dulce de leche en een flinke scheut kookroom. Dat heb ik zachtjes verwarmd en als saus over vanille ijs gedaan. Dat was echt smullen. Moest mijn gasten de 3 methodes aanreiken.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?