Ingrediënten voor 25 personen
- 3 kg bloem
- 100 gr bakkersgist
- 6 stuks eieren
- 500 gr kristalsuiker
- 750 gr echte boter
- 2 koffielepels zout
Bereidingswijze
- maten voor 50 wafels
- Voorbereiding
- De ruimte waar de deeg aangemaakt wordt moet goed verwarmd worden ( zeker geen trek toelaten).
- Boter in potje of pan laten smelten, niet te warm maken !
- Eieren: wit in kom en kloppen tot sneeuw
- Dooiers op schotel en onder elkaar kloppen
- Gist oplossen in lauw water ongeveer 1 koffietas in klein pannetje
- Start
- Bloem uitspreiden op tafel ( beetje uithouden voor eventueel plakkerige wafels)
- 2 koffielepels zout eronder mengen
- suiker bijvoegen
- goed door elkaar mengen klontjes van bloem kapot doen.
- gist ondermengen beetje per beetje, tas uitspoelen met beetje lauw water en bij onder deeg
- gesmolten boter bijdoen en goed mengen, boterpan met wat lauw water uitspoelen en bij onder mengen)
- eierdooiers eronder mengen, schotel met beetje water uitspoelen en er bij onder
- stijfgeklopt eiwit eronder mengen
- massa goed kneden
- is deeg te droog, beetje lauwe melk ondermengen
- is deeg te plakkerig wat bloem ondermengen
- leg de deegklomp in grote keukenhandoek met deken errond in warme plaats ( oven op 50 grd gedurende 40 min, vroeger 40 min op plank boven stoof)
- zet na 15 min de deeg nog eens goed onder elkaar
- begin te bakken (deeg onder deken houden en geen warmte laten ontsnappen anders neerslaan van de deeg)
- Laat ze een paar dagen in de kelder in een rieten mand uitzweten
Andere Solo-leden over dit recept (0)
Hoeveel sterren geef jij dit recept?