De lekkerste aardappelgratin

Wat smaakt zo'n romige aardappelgratin toch altijd. Maar hoe begin je eraan? Dit recept legt je alles stap voor stap uit: maak zelf de lekkerste gratin!

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes, spoelen onder koud water om het zetmeel te verwijderen.
  3. Boter een ovenschaal in met solo vloeibaar en strooi er de gehakte knoflook in.
  4. Schik de aardappelschijfjes dakpansgewijze in de ovenschaal.
  5. Maak nu een room/melk mengsel. Een goede verhouding is om ongeveer de helft vocht te gebruiken als er aardappelen gebruikt zijn. Dus voor 600 gr aardappelen, 300 gr room/ melk mengsel. Breng het room/melkmengsel aan de kook, kruid met pezo en nootmuskaat.
  6. Giet dit mengsel over de aardappelen.
  7. Opgelet: de aardappelen moeten ongeveer, iets minder dan helemaal onderstaan met het room/melkmengsel.
  8. Bestrooi met de gruyère en plaats ongeveer 40 minuten in de oven, gaartijd hangt af van type oven.Nog even opletten, een gratin heeft de slechte gewoonte om zeer sterk te schuimen tijdens het kookproces.
  9. Als de schaal met aardappelen te hoog gevuld is zal het room/melkmengsel overkoken en op de bodem van de oven een rokende zwarte kwalijk ruikende massa vormen. Neem daarvoor de nodige voorzieningen zoals een laagje aluminiumfolie op de bodem van de oven te leggen of gebruik een hogere ovenschaal. Maar dit laatste presenteert niet mooi en als de massa overgelopen is ziet de schaal er ook maar vies uit.
  10. U kunt dan wel 4 porties aardappelgratin overhevelen naar 4 voorverwarmde kleinere schaaltjes, nog een beetje room en kaas erover, en even onder de grill zetten.Tip: indien u het wachten op de gratin wil inkorten, kook dan de geschilde maar ongesneden aardappel ongeveer 5 minuten in ruim gezouten water, laat afkoelen en snij dan in schijfjes.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?