Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

 1. de crema:
 2. Meet de hoeveelheid melk en room af en voeg ze samen in een kookpot.
 3. Spoel een sinaasappel en schil de vrucht met een dunschiller. Doe de zestes in de pot met melk en room, samen met een kaneelstokje en een steranijs. Het vruchtvlees en het sap van de sinaasappel worden niet gebruikt.
 4. Snij een vanillestok overlangs en schraap er alle zaadjes zorgvuldig uit. Doe de zaadjes en de vanillepeul in de pot.
 5. Verhit het mengsel op een zacht vuur, zodat alle smaakmakers rustig hun werk kunnen doen.
 6. Schenk een scheutje Grand Marnier bij de melk. (naar smaak)
 7. Neem een ruime mengschaal en doe er enkel de dooiers in. Klop ze even los met een garde. (De eiwitten worden niet gebruikt. Bewaar ze voor een andere bereiding.)
 8. Giet er de suiker bij en klop de twee ingrediënten tot ze goed gemengd zijn. Het hoeft geen bleke ‘ruban’ te worden.
 9. Voeg de maïzena (maiszetmeel) toe en meng opnieuw.
 10. Plaats een zeefje boven het eiermengsel en giet de warme kruidige melk erdoor. Het steranijs, de kaneelstok en de vanille hebben hun werk gedaan.
 11. Meng alles kort met de garde en giet de crème terug in de kookpot.
 12. Verhit de pot op een zacht vuur en blijf enkele minuten ononderbroken roeren met de garde, tot de crème voldoende gebonden is. (Vergelijkbaar met pudding.) Laat de crème heel even ‘bubbelen’ en zet het vuur af.
 13. Neem de schaaltjes erbij en schenk er de warme ‘crema Catalana’ in.
 14. Plaats de schaaltjes in de koelkast en laat de crema Catalana een paar uur opstijven.
 15. het suikerlaagje:
 16. Doe de kristalsuiker en de bruine suiker in een blender, hakmolentje of een koffiemolen en maal de suiker extra fijn. Nu heb je de ideale suikermix om straks voor het krokante laagje te zorgen. Een overschotje kan je bewaren voor later.
 17. de afwerking:
 18. Vlak voor je wil serveren strooi je een fijn laagje van de suikermix over het oppervlak van het eerste schaaltje met crema. Schud het over het oppervlak en strooi de overtollige suiker telkens in het volgende schaaltje. Ga zo door tot elke portie een suikerlaagje kreeg.
 19. Smelt de suiker tot een krokant laagje karamel, met behulp van de kleine gasbrander. Hou het brandertje in beweging, zodat het dunne laagje zoet niet zwart blakert.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?