Cranberry curd taartjes met meringue

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

 1. Bereidingswijze Cranberry curd vulling : doe de veenbessen in een kookpot samen met de suiker, de zeste en het sap van een sinaasappel. Zet een deksel op de pot en verhit op een zacht vuurtje. Laat de veenbessen zachtjes poffen. Roer regelmatig. Intussen kan je het deeg van de taartjes maken en ze vullen.
 2. Kluts 2 eieren en 2 eigelen in een mengkom. Behoud één eiwit voor de bereiding van de meringue.
 3. Als de veenbessen allemaal gepoft zijn, haal ze dan door een zeef en vang het vocht en de pulp op.
 4. Zet de kookpot met het veenbessenvocht en puree terug op een zacht vuurtje. Voeg hier de Solo aan toe en roer goed.
 5. Schep nu enkele eetlepels van het warme veenbessenvocht bij de geklutste eieren en meng goed. Giet dit eiermengsel al roerend met een garde bij de resterende hete veenbessenmassa. Zet het vuur iets harder zodat de curd zachtjes pruttelt en blijf roeren tot de curd is ingedikt tot puddingdikte.
 6. Doe de curd in een kom en leg een vel plasticfolie bovenop het oppervlak van de curd, zodat er geen velletje op kan komen. Laat volledig afkoelen.
 7. Bereidingswijze taartbodempjes : doe de hazelnoten en de havermout met een snufje zout in een blender en mix tot fijne kruimeltjes.
 8. Doe de Solo en suiker in een mengkom en mix even tot een gladde massa.
 9. Doe hierbij lepel per lepel het hazelnoot-havermoutmengsel. Meng goed. Het is normaal dat er zich geen mooi deegballetje vormt. Het deeg is redelijk korrelig, maar dat is oké.
 10. Neem de taartvormpjes, borstel ze in met wat Solo en bestuif ze met bloem.
 11. Doe ongeveer 2 eetlepels van het deeg in een vormpje en duw het deeg met een lepel of met je vingers goed in het vormpje tot het helemaal bedekt is. Duw de bodem goed aan en zet de taartbodempjes een halfuurtje in de diepvries.
 12. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 13. Haal de taartjes uit de diepvries en bak ze ongeveer 15 à 20 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn (De taartbodempjes kunen wat rijzen als je ze bakt. Om dat te voorkomen kan je de taartjes ook blind bakken (= vel bakpapier op het deeg leggen en daarin rijst of spliterwten strooien)). Laat de taartjes volledig afkoelen op een taartrooster.
 14. Voor de afwerking + meringue : Verwarm de oven voor op 175 graden.
 15. Vul de gebakken hazelnoottaartjes met de veenbessencurd en zet 10 ze minuten in de voorverwarmde oven.
 16. Haal ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen op een taartrooster (ook als je ervoor kiest om ze af te werken met meringue).
 17. Als de taartjes zijn afgekoeld, kan je de meringue maken.
 18. Klop daarvoor het eiwit tot sneeuw. Voeg rustig de suiker toe tot je mooie glanzende pieken krijgt.
 19. Doe dit mengsel in een spuitzak met een spuitmondje en spuit kleine toefjes in het midden van de taartjes.
 20. Zet de taartjes nog even onder de ovengrill tot de meringue lichtbruin begint te kleuren. Heb je een keukenbrander in huis? Dan kan je die gebruiken om de meringue een kleurtje te geven.

Tip

*Rooster de hazelnoten in de oven +/- 20min – oven 210° tot ze mooi goudbruin zijn. Laat afkoelen. Indien je ongepelde gebruikt, verwijder dan na het afkoelen het velletje. Dit kan je makkelijk en vlug doen door de geroosterde hazelnoten op een handdoek te leggen, vouw dicht, rol en wrijf over de handdoek. Vouw de handdoek terug open en het velletje is van de hazelnoot.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?