Ingrediënten voor 6 personen
Bereidingswijze
- Benodigdheden:
- 6 eieren, 90 gr suiker, 90 gr bloemsuiker, 50 gr boter, 110 gr bloem, 40 gr maïzena,
- 1 koffielepel bakpoeder, 2 eetlepels cacaopoeder
- Vanilleboterroom – mokkaboterroom of pralinéboterroom of slagroom
- 3 lepels sinaasappellikeur, kerstversiering
- Bereidingswijze:
- Rolbiscuit:
- Warm de oven voor op 180°C.
- Klop de eiwitten stijf.
- Voeg suiker bij de opgeklopte eiwitten en klop verder luchtig op.
- Roer kor, op lage stand dooiers en gesmolten boter (zo koud mogelijk) onder (of spatelen).
- Roer daarna kort en op lage stand bloem, aardappelbloem, cacaopoeder en bakpoeder onder.
- Breng op de bakplaat hier en daar een beetje boter als kleefmiddel voor het bakpapier. Beboter je bakvel eerst en verdeel het deeg hierover.
- Bak 12 minuten op 180°C (na 9 minuten al gaan kijken, het kan snel gaan).
- Leg een vochtige handdoek op het werkvlak, daarop een vel bakpapier.
- Haal het gebak uit oven en keer het hierop om.
- Verwijder het papier dat aan het gebak kleeft.
- Rol het gebak op met papier en keukenhanddoek. Laat opgerold afkoelen, met confituur ofzo, mag dit al direct ertussen.
- Afwerking: (met ongeveer 1/3 vanilleboterroom en 2/3 mokkaboterroom)
- Ontrol de biscuit en besprenkel met sinaasappellikeur.
- Besmeer met vanille-boterroom.
- Rol terug op.
- Maskeer de hele boomstam met een dun laagje mokka- of pralinéboterroom (dikke gekartelde spuitmond. Geef er met behulp van een vork een schorsachtig uitzicht aan).
- Zet de boomstronk in de koelkast om op te stijven.
- Versier met decoratie
- Vanille-boterroom:
- 250 gr boter, 150 gr griessuiker, 1 zakje vanillesuiker, 2 ½ dl melk, 50 gr vanillepoeder.
- Bereid een dikke vanillepudding met melk, vanillebloem, suiker, vanillesuiker.
- Roer de boter romig wit en voeg bij de lauwe room. Klop lang door.
- Mokkaboterroom:
- Los 1 lepel oploskoffie op in 2 lepels kokend water. Roer goed glad en meng onder 2/3 van de boterroom.
- Pralinéboterroom:
- Meng 50 gr praliné onder 2/3 van de boterroom.
Andere Solo-leden over dit recept (0)
Hoeveel sterren geef jij dit recept?