Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

  1. Caesar salade
  2. Volgens het origineel recept en traditie bevat de salade een bijna rauw ei (1 minuut gekookt), maar om salmonella-risico te beperken, wordt het in dit recept met zacht gekookte eieren gemaakt. Recept voor: 4 personen Keuken: Mexico Bereiding: Koud Seizoen: - Ingrediënten2 kroppen Romeinse sla, in stukjes gescheurd van 5cm (zie kooktip 1)
  3. 2 eieren (zie kooktips 3)
  4. Parmezaanse kaas, schaafsels of geraspt Broodcroutons 4 sneden wit knapperig brood (zie kooktip 2)
  5. 2 knoflookteentjes
  6. olijfolie Dressing 6 el olijfolie
  7. 2 el citroensap (of azijn naar voorkeur)
  8. 1 tl Dijon mosterd
  9. 2 à 4 ansjovisfilets (zie kooktip 4)
  10. 1 knoflookteentje
  11. worcestersaus
  12. 1 à 2 el room
  13. versgemalen zwarte peper en zeezout
  14. KeukengereiKookpot
  15. Broodmes
  16. Snijplank (wit)
  17. Bakpan
  18. Keukenpapier
  19. Mengkom
  20. Garde
  21. Bereidingswijze:De eieren 4-5 minuten zachtjes laten koken, zodat het eigeel nog zacht en romig is. Snel laten afkoelen door ze in koud water onder te dompelen en vervolgens pellen. Snijd het ei vlak voor het serveren in partjes.
  22. Maak de broodcroutons :
  23. Snijd het brood in sneden, wrijf sneden brood in met knoflook, snijd verder in kleine blokjes.
  24. Verhit de olie in een pan en bak ze tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  25. Laat afkoelen en uitlekken op keukenpapier.
  26. Dressing maken:
  27. Plet in een kommetje de ansjovis en knoflook tot een pasta.
  28. Voeg de mosterd, citroensap, een paar druppels worcestersaus en een snufje zout toe en meng met een garde tot een homogene massa.
  29. Voeg dan onder voortdurend roeren druppelsgewijs de olijfolie toe.
  30. Giet de room erbij, roer het geheel nog eens goed op en breng eventueel verder op smaak met peper en zout (opgepast met zout, want ansjovis is ziltig).
  31. ServeertipsVerdeel de sla over de borden, strooi er de croutons en wat schaafsels Parmezaanse kaas over.
  32. Voeg ook de zachtgekookte en in partjes gesneden eieren eraan toe en verdeel er eventueel nog ansjovisfilets over (opgepast dat het geheel niet te zoutig wordt).
  33. Overgiet met de dressing.
  34. Strooi er nog wat peper over en dien de salade op met eventueel extra partjes citroen.
  35. Kan als voorgerecht, maaltijdsalade of hoofdgerecht opgediend worden (zie menutips)
  36. KooktipsRomeinse sla, ook gekend onder de naam bindsla, heeft een zoete en malse smaak. Men kan het vervangen door een ijsbergsla.
  37. Liefst Ciabata of anders casino/toastbrood.
  38. In het origineel recept gebruikt men één ei, welke slechts één minuut wordt gekookt (een zeer zeer zacht ei dus of ‘cooded egg’: het eiwit is slechts lichtjes gestold) en welke deel uitmaakt van de dressing. Zie Bereidingswijze, punt 3/Dressing maken: na het pletten tot pasta, breekt men het ‘1 minuut gekookt’ ei boven de kom, voegt men de rest toe en maakt men de dressing verder af.
  39. Lust men geen ansjovis, maak de dressing dan zonder.
  40. Variatie op de knoflookcroutons:
  41. kan men vervangen door knoflookaardappelen: snij de rauwe aardappelen in blokjes, meng ze met olijfolie en fijngehakte knoflook. Laat ze in ongeveer 45 minuten krokant worden in een op 200°C voorverwarmde oven.
  42. DrankadviesMenutipsCaesar salade natuur
  43. Caesar salade met gebakken kipfilet
  44. Caesar salade met gerookte zalm
  45. Caesar salade met rundercarpaccio
  46. Caesar salade op z’n Niçoise met tonijn, boontjes, tomaat, olijven
  47. Caesar salade met gebakken spek
  48. Caesar salade op z’n Grieks met feta, tomaat en olijven
  49. Caesar salade met scampi’s

Advertentie

Reacties (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?