Buidelzakjes met rode ui en porto jam

Ingrediënten voor 4 personen

 • 4-5 rode uien
 • 1 el olijfolie
 • 1/2 tl zout
 • 300 ml rode port
 • 150 gr gedroogde cranberries
 • 1 el verse citroentijmblaadjes

Bereidingswijze

 1. De jam is een zelfstandig recept, heerlijk op een boterham met kaas of als condiment bij een biefstuk. In een knapperige jasje van filodeeg wordt het echter een elegante voorafje, borrelhapje of een prima aanvulling voor op de kaasplank.
 2. Voor de rode ui en porto jam:
 3. De port aan de kook brengen en op een zacht pitje tot de helft laten inkoken. Van het vuur halen en er gedroogde cranberries doorheen roeren.
 4. Rode uien dun snijden, in olijfolie met de tijmblaadjes en zout glazig en zacht laten worden.
 5. Daarna de ingekookte port en cranberries toevoegen en op een heel zacht vuurtje nog zo'n 10-15 minuten laten stoven. Dit is dan het resultaat, jam van rode uien, port en cranberries. Het is zoet-zuur van smaak met een aangename geur van tijm en port.
 6. Voor de buidelzakjes:
 7. 2-3 vellen filodeeg
 8. een flinke klont gesmolten roomboter
 9. 1/2 portie jam van rode ui, porto en cranberries
 10. De filodeeg droogt snel op, het is het beste om het tijdens het werk onder een vochtige doek te laten. Als het uit de diepvries komt, moet het eerst volgens instructies (meestal in de koelkast) ontdooid worden.
 11. De vellen filodeeg in kleine vierkantjes snijden (ong. 5x5 cm), elk met wat gesmolten boter bestrijken en 2 vierkantjes op elkaar leggen, hoeft niet heel netjes. Een theelepel jam erop leggen en de puntjes naar elkaar toe brengen. De zijkanten moeten enigszins geplooid worden, dan blijft het buidelzakje staan.
 12. De puntjes van de zakjes met extra boter bestrijken en in voorverwarmde oven (180C) 7-10 minuten bakken, tot ze mooi gouden gekleurd zijn. Serveren op kamertemperatuur, zijn extra lekker met een glas wijn en een stukje brie.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?