Basissaus... SOFRITO van ui, knoflook en tomaat . ( Ideaal voor je pasta)

Ingrediënten voor 12 personen

Bereidingswijze

  1. Ui, knoflook en tomaat voor deze voortreffelijke basissaus. Voor 1 litersaus.
  2. Die geur wil je niet missen
  3. Voor een liter sofrito doe je 2 à 3 gesnipperde uien in een hapjespan met 200 milliliter water. Zet op medium vuur, net zolang tot het water is verdampt. Voeg dan de fijngehakte teentjes van 1 bol knoflook toe en 200 milliliter goede olijfolie.
  4. Laat dit op heel laag vuur een minuut of 10 tot 15 zachtjes fruiten. Je wil dat de boel zacht en zoet wordt, maar niet verkleurt. Daar gaan dan nog bij: 2 blikken gepelde tomaten en een snuf zout.
  5. Laat de sofrito 45 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de saus daarna glad met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper en geniet.
  6. Sofrito is de Spaanse benaming: in het Italiaans zeggen ze soffritto en in het Portugees hebben we ‘t over refogado. Het bevat altijd ui, knoflook en tomaat, fijngesneden. Maar soms ook paprika, laurier, chilipeper of wat de kok dan ook maar in gedachten heeft.
  7. Sofrito is dé basissaus voor bijvoorbeeld pasta’s, zoals pasta arrabiata, maar ook voor soepen, bij vis (mosselen bijvoorbeeld) of bij vlees. Het bestaat uit een aantal smaakmakers in kleine stukjes, die je zachtjes bakt of smoort in olie.
  8. En met zachtjes bakken bedoelen we ook echt zachtjes bakken: geduld is een schone zaak, als je sofrito maakt. Juist door de uien heel zachtjes te laten smoren – echt wel een minuut of tien – worden ze ultiem zacht en zoet. En dat is nou juist zo lekker. Heel belangrijk: het is daarbij niet de bedoeling dat de ingrediënten bruin bakken. Dus houd dat vuur laag!
  9. Je kunt sofrito ook in kant-en-klare pakjes kopen in de supermarkt, maar dat is helemaal niet nodig. Een beetje thuiskok heeft altijd wel uien en knoflook in huis. Bovendien, geloof ons: die geur, die wil je niet missen.
  10. Als je in één keer extra veel maakt, kun je de saus invriezen in porties en heb je altijd wat verse, zelfgemaakte sofrito bij de hand. Easy as pie.

Tip

Maak je basissaus op smaak met bijvoorbeeld, tijm en oregano en een laurierblaadje. Het teveel aan basissaus is makkelijk in te vriezen.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?