Recept 35*** (4 stemmen)

Basisgerecht Stoofpeertjes en 2 heerlijke recepten.

Anderen bekeken ook


Bereidingswijze

  1. Het lekkere basisrecept van stoofpeertjes is erg eenvoudig, maar ook echt tongstrelend. Met de 6 variatietips bereid je de stoofpeertjes op geheel eigen wijze.
  2. Schil de peertjes, laat ze heel en laat de steeltjes zitten. Leg de peren in een pan, overgiet ze met het bessensap, bestrooi ze met de kaneel en de suiker en giet er zoveel water bij dat de peertjes net niet onder water staan.
  3. Breng op hoog vuur met het deksel op de pan aan de kook, draai het vuur laag en laat de peertjes een paar uur stoven (de juiste stooftijd is afhankelijk van de soort en de grootte van de peertjes). Controleer of ze gaar zijn en laat de peertjes in het vocht afkoelen.
  4. Schep ze uit de pan en kook het stoofvocht desgewenst in tot een kwart van het oorspronkelijke volume en schep het over de peertjes.
  5. Stoofpeertjes zijn lekker bij roodgebraden vlees, wild of gevogelte.
  6. Ze worden op kamertemperatuur geserveerd.
  7. Variatietips:
  8. A Vervang het bessensap door Rode wijn
  9. B Vervang de kaneel door 2 kaneelstokjes, een vanillestokje en een zakje vanillesuiker (dan maar 75 gr suiker toevoegen)
  10. C Vervang de kaneel geheel of gedeeltelijk door gemberpoeder voor een pittiger smaak
  11. D Grote stoofperen worden geschild en gehalveerd of in kwarten gesneden, verwijder dan de klokhuizen
  12. E De peertjes kunnen ook als toetje worden geserveerd, met een bolletje ijs, een toefje slagroom en wat geroosterde geschaafde amandelen wordt het een feestelijk dessert
  13. F Bij gebruik van Gieser Wildeman stoofpeertjes hoeft geen suiker te worden toegevoegd.
  14. G Lekker wijntje bij je stoofpeertjes
  15. Stoofpeertjes met boerenjongens
  16. 1 kilo stoofpeertjes
  17. 1 1/2 deciliter rode bessensap
  18. 3 deciliter witte wijn
  19. 1 eetlepel vanille suiker
  20. 1 kaneelstokje
  21. 100 gram honing
  22. 1/2 citroen
  23. bruine suiker
  24. 2 1/2 deciliter boerenjongens
  25. Schil de stoofpeertjes, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Doe de peren in een grote pan en voeg er de wijn, de bessensap, de vanille suiker, de honing, de 1/2 citroen, de boerenjongens en het kaneelstokje aan toe.
  26. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag.
  27. Laat de peertjes in ca. 2 1/2 uur gaar stoven.
  28. Voeg eventueel wat bruine suiker (naar smaak) toe.
  29. Zet ze koel weg en serveer de stoofpeertjes de volgende dag.
  30. Stoofpeertjes in Karamel-wijnsaus
  31. Donkere smaken worden weer populair naarmate het kouder en donkerder wordt. Waarom dan niet aan de mooie fruitige smaak van stoofpeertjes een wat donkerder smaak van karamel en wijn toegevoegd? Probeer dit gerecht maar eens.
  32. 1 sinaasappel
  33. 100 g suiker
  34. 1½ dl rode wijn
  35. 1 kaneelstokje
  36. 1 kilo roodkokende stoofpeertjes
  37. Boen de sinaasappel schoon onder koud stromend water. Schil 1/4 deel van de sinaasappel heel dun. Maak van de rest van de schil sliertjes met behulp van een zesteur of schil de rest van de sinaasappel dun en snijd de schil vervolgens in dunne reepjes. Laat de suiker in een pan met dikke bodem op een laag vuur onafgedekt carameliseren. Voeg de wijn, het kaneelstokje de sinaasappelschil en 1 1/2 deciliter water toe. Breng het geheel zachtjes aan de kook. Schil de stoofpeertjes maar laat de steeltjes en de kroontjes eraan zitten. Voeg de peertjes toe aan de wijn/caramelsaus en laat ze afgedekt in ca. 1 uur op een laag vuur gaar stoven. Keer ze halverwege nog eens om. Neem de peertjes vervolgens uit het vocht en zet ze in een schaal. Verwijder het kaneelstokje en de sinaasappelschil uit het vocht en laat het vocht op een hoog vuur met de sinaasappel sliertjes in ca. 3 minuten goed inkoken. Giet de saus over de stoofpeertjes en serveer direct.

Bron: Lekker tafelen en andere sites internet

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Meer inspiratie