Appeltaart

Ingrediënten voor 3 personen

 • 300 gr bloemmetjes
 • 200 el water

Bereidingswijze

 1. Om de pâte brisée te maken meng je de bloem en het zout.
 2. Voeg boter, eierdooier, zout en water toe en mix tot er grote kruimels ontstaan. Als de kruimels te droog zijn, voeg dan water toe.
 3. Kneed de kruimels stevig tot een deeg, het moet zacht zijn maar niet plakkerig. Maak van het deeg een bal en verpak in een plastic zak of huishoudfolie. Koel minimaal 30 minuten of tot het stevig is. (Het deeg kan tot drie dagen bewaard worden in de koelkast, of worden ingevroren)
 4. Om de frangipane te maken, mix je de boter zacht en romig met de 100g suiker in een middelgrote kom. Roer geleidelijk het ei erbij en vervolgens de eierdooier.
 5. Roer dan de Calvados of Kirsch erdoorheen. Voeg 2 eetlepels bloem toe aan de gemalen amandelen en mix dit door het beslag. Zet apart.
 6. Rol het deeg op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een cirkel van 30cm doorsnee. Vouw losjes in kwarten op en centreer de punt van het deeg in een vorm van 25cm doorsnee. Vouw het deeg weer uit en druk de bodem en zijkanten aan. Prik met een vork overal gaatjes en maak groefjes in de randen. Zet de vorm met het deeg weer in de koelkast om verder te koelen.
 7. Verwarm de oven voor op 200 C / gasovenstand Plaats vast een rooster in de oven.
 8. Spatel de frangipane op het gekoelde deeg en verspreid het gelijkmatig. Leg de appelschijfjes er in een overlappende spiraalvorm overheen. Druk van elk schijfje een kant in de frangipane tot het het deeg bereikt en leg dan het volgende schijfje er overlappend overheen. begin aan de buitenste rand en werk naar binnen.
 9. Zet de taart op het warme rooster in de oven en bak tot de frangipane bruin begint te worden (15-20 minuten). Verlaag de ovenstand naar 180 C / gasovenstand 4 en bak nog eens 15-20 minuten.
 10. Bestrooi 10 minuten voor het einde van de baktijd de taart met suiker en bak de taart af. Laat afkoelen op een rooster.
 11. Vlak voor het opdienen verwarm je de abrikozenjam en bestrijk daarmee de bovenkant voor een mooie glans. Wellicht moet je wat water toevoegen om de jam wat meer vloeibaar te maken.
 12. Serveer op kamertemperatuur en geniet ervan!
 13. NB: het is ook lekker als je de bovenkant met wat kaneelpoeder bestrooit.

Advertentie

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?