Appelcake met marsepein en Calvados

Ingrediënten voor 8 personen

Bereidingswijze

  1. - Rasp de schil van de citroen. Snijd de citroen doormidden en pers 1 helft uit (de andere helft wordt niet gebruikt).
  2. - De appels in vieren snijden, schillen en de klokhuizen verwijderen. Snijd ieder partje nog een keer doormidden. In een schaal doen en besprenkelen met het citroensap.
  3. - Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  4. - Meng de zelfrijzende bloem met het zout. Vet de springvorm in, bedek de bodem met bakpapier, vet dit ook in en bestrooi de bodem en zijkanten met wat bloem. Klop de overtollige bloem eruit.
  5. - Mix de boter romig. Voeg de suiker, de marsepein, de citroenrasp en het vanillesuiker toe. Mix in een paar minuten tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Blijf na het laatste ei nog een paar minuten mixen.
  6. - Roer de Calvados (of de melk) erdoor.
  7. - Zeef het bloemmengsel erboven en schep er met een spatel of houten lepel luchtig door.
  8. - Schep het beslag in de vorm en strijk het glad met de achterkant van een lepel. Verdeel de appelpartjes over het deeg.
  9. - De cake op een bakplaat in het midden van de oven in ± 45 minuten gaar en bruin bakken. Een in het midden gestoken prikker moet er schoon uitkomen.
  10. - Haal de cake uit de oven. Schakel de ovengrill in op de hoogste stand en laat heet worden. Bestrooi de cake met de geschaafde amandelen en de poedersuiker. Zet de cake nog een paar minuten onder de hete grill om een knapperig korstje te krijgen. Let op: blijf erbij staan, want dit kan heel snel gaan!
  11. - Laat de cake op een rooster afkoelen, verwijder na ± 10 minuten de rand. Bestrooi voor het opdienen eventueel met nog wat poedersuiker.
  12. Eet smakelijk!

Advertentie

Reacties (1)

Gepost door sanne45 op 05 mei 2010 om 09u53

zeer lekker, eerste cake die echt gerezen is bij mij

Hoeveel sterren geef jij dit recept?