Gepost door Love to Cook op 02 december 2014 om 21u59

Labskaus een oud zeemansgerecht. In vroegere tijden ( 1706 Tall-Ships)werden er op de maandenlange zeereizen veel houdbaar proviand voor tijden als vers voedsel op was.l meegenomen zoals( aardappelen, bonen, meel, zout, pekelvlees, spek, in zuur of zout ingelegde groenten , zoals bieten, zuurkool, augurken en gedroogd fruit zoals appelen rozijnen en pruimen. In zuur gelegde vis en gedroogde vis. ) Alles om de bemanning gezond te houden en de gevreesde ziekte scheurbuik te voorkomen. Men neemt aan, dat Labskaus uit nood is ontstaan. Om de mannen een goede maaltijd voor te zetten, die goed te eten was, werd het taaie, droge pekelvlees in water zacht gekookt. Samen met gekookte aardappelen, bieten klein gesneden pekelvlees tot een stamppot verwerkt. Erbij een ingelegde of vers gevangen vis ,zure augurk en de bemanning genoot een smakelijke gezonde maaltijd met een rood kleurtje door de biet.

Reageer