Wanneer de feestdagen weer in het zicht zijn, bladeren we allen graag eens door de kalkoen recepten. Het lekkere witte vlees wordt verwerkt in allerlei feestelijke menu's. Omdat het vlees makkelijk te verkrijgen is het hele jaar door, verdient het zeker regelmatig een plekje in onze keuken!

De kalkoen

Kalkoenen behoren tot de grootste pluimveevogels ter wereld, ze wegen gemiddeld tien keer meer dan een gemiddelde kip, namelijk tussen de 12 en de 15 kg. Dankzij dit gewicht leveren de kalkoenen mooie grote stukken vlees die gebruikt worden om op te vullen of een lekkere rollade van de maken.

Kalkoen serveren tijdens feestdagen

In Amerika is de gevulde kalkoen zeer populair als gerecht tijdens Thanksgiving, maar ook bij ons wordt kalkoenvlees veel geserveerd tijdens de feestdagen of op huwelijksfeesten en andere grote gelegenheden. Dit omdat kalkoenvlees relatief goedkoop is en toch zeer veelzijdig en gezond.

Traditioneel versus hip

Traditionele kalkoen recepten zijn zeker de alom bekende kalkoenrollades, gevuld met de meest originele vulsels. Gemalen noten, rozijntjes en gehakt zijn een paar van de bekendste, maar ook kaas, groentjes, ham of spek passen perfect als vulling voor de heerlijke rollades. Omwikkel het vlees met een touwtje, de kalkoen braden in schroeiende boter, kruiden met peper en zout en afbakken in de oven. Dit gerechtje is heerlijk met kroketjes, gebakken aardappeltjes en witlof van bij ons.

Maar ook bij meer hippe gerechtjes zoals wokgerechten met sojasaus of zoetzuur of pasta's met bijvoorbeeld een romige saus met champignons past kalkoen perfect. Snij de filet hiervoor in blokjes, even aanbakken en kruiden en daarna toevoegen aan de saus of in de wok.

Omdat dit vlees weinig vet bevat wordt het ook vaak gecombineerd in diëten, stoom in dit geval het gekruide vlees samen met wat groentjes zoals broccoli en wortel. Ook bij boterhammen kun je kalkoenvlees eten. Denk maar aan kalkoenfilet met kruiden of kalkoensalami. Combineer dit met een romige light kaas, wat rucola en een schijfje tomaat voor een gezonde en lekkere lunch.

De kalkoen recepten van Solo Open Kitchen

Eenvoudig, makkelijk te verkrijgen, relatief goedkoop én toch zo veelzijdig en gezond, dat is kalkoenvlees. Een niet te missen product in de keuken. Bekijk onze selectie aan feestelijkste kalkoen recepten.

Makkelijke recepten waar iedereen van houdt

Op zoek naar die ene klassieker op grootmoeders wijze? Of liever een verrassend gerecht dat echt iederéén omverblaast? Deze makkelijke recepten vallen altijd in de smaak!

Sorteer:
hoogste rating populair nieuwste Filter
  • 5Hoofdgerecht
  • 0Voorgerecht
  • 0Nagerecht
  • 0Bijgerecht
  • 0Aperitiefhapje
  • 0Aardappel
  • 0Pasta
  • 0Rijst
  • 0Salade
  • 0Brood en sandwiches
  • 0Patisserie
  • 0IJs en fruit
  • 0Drank
  • 0Soep
  • 0Wild
  • 1Vlees
  • 0Vis, schaal- en schelpdieren
  • 4Gevogelte
  • 0Saus en dressing
  • 0Ei
  • 0Zuivel en kaas
  • 0Groente
  • 0Dessert
  • 0Chocolade
  • 0Belgisch
  • 0Frans
  • 0Italiaans
  • 0Overig Zuid-Europees
  • 0Chinees
  • 0Japans
  • 0Thais
  • 0Indisch
  • 0Overig Aziatisch
  • 0Noord-Amerikaans
  • 0Noord-Afrikaans
  • 1Overig Noord-Europees
  • 0Spaans-Portugees
  • 0Grieks
  • 0Zuid-Afrikaans
  • 0Zuid-Amerikaans