Recepten met venusschelp

Deze tweeschalige weekdieren zijn zo bekend dat ze weinig uitleg behoeven. Hun houdbaarheid is echter zeer beperkt, en dus kan u maar beter enkele veiligheidsregels in acht nemen. Een vers weekdier is in de eerste plaats een levend weekdier. De schelpen moeten dan ook steeds mooi gesloten zijn. In een schelp die lichtjes openstaat, moet je het diertje zien bewegen als je het aanraakt. Was de schelpen vooraf in een ruim bassin met koud water waaraan je een handvol zout toevoegde. Zo kan je al het zand verwijderen.

Laat ze ongeveer 3 uur weken, bij voorkeur in de koelkast. Spoel ze daarna nog twee tot drie keer af onder koud water. Je kunt ze openmaken als alle eventuele restjes verwijderd zijn. Laat ze daarvoor enkele minuten koken in hun eigen vocht. Je hoeft dus nauwelijks water toe te voegen. Gooi na het koken alle schelpen weg die niet open gingen. Venusschelpen, al dan niet vergezeld van een kruidensausje, zijn heerlijke aperitiefhapjes.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker