Recepten met tomaat

De Italianen noemen tomaten “Pomodoro” of gouden appels, misschien omdat de eerste tomaten, die uit Centraal-Amerika kwamen, geel waren. Andere noemen ze duivelskruid, wegens hun intense geur wanneer men ze snijdt. Tomaten laten niemand onberoerd. Waar men ze leert kennen, worden ze onmisbaar. Tomaten hebben de unieke eigenschap dat ze tegelijk “fruit, groente en kruid” zijn, zoals Gaspar Frutuoso in 1925 zeer terecht zei in zijn Saudades da Terra.

Inzake voedingswaarde zijn tomaten zeer interessant. Een tomaat is heel rijk aan water en bevat ongeveer 35 calorieën. Dat lage caloriegehalte gaat gepaard met een lage concentratie aan vetstoffen (ongeveer 1 g), proteïnen (1 g) en gluciden (6 g). Zoals alle andere planten, bevatten tomaten geen cholesterol. Wegens hun water en kaligehalte, zijn tomaten een uitstekend hydrateermiddel tijdens de warme zomermaanden en voor sportbeoefenaars. Voor wie op zijn lijn let, is het zeker een interessant voedingsmiddel wegens het lage calorieëngehalte.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker