Recepten met rijst

In deze graansoort onderscheiden we twee klassen. Naargelang de lengte van de korrels, spreken we over kortkorrelige en langkorrelige rijst.

De eerste soort bevat veel (vaak kleverig) zetmeel en heeft daardoor een smeuïge consistentie, waardoor ze zich perfect leent tot risotto of nagerechten. Langkorrelige rijst bevat minder zetmeel en is aangewezen voor luchtige rijstrecepten.

Nog niet zo lang geleden waren enkel de meest gangbare variëteiten op de markt. Tegenwoordig zijn gelukkig ook heel wat andere rijstsoorten verkrijgbaar. Denken we maar aan basmati (uit India, met lange en aromatische korrels), geparfumeerde Thaise rijst (afkomstig uit Vietnam en Thailand, met lange korrels die geuren naar jasmijn), kleverige rijst (perfect voor sushi). Er zijn ook heel wat speciale variëteiten voor de bereiding van risotto (Arborio, Carnolli en Vialone).

De verschillende soorten rijst zijn verkrijgbaar in gepelde en ongepelde vorm. Gepelde rijst is na het verwijderen van de pel wit van kleur. Ongepelde rijst bevat nog een deel van de externe vliesjes. Witte en ongepelde rijst kan worden gestoomd via een proces geïnspireerd op een aloude Indische methode. Die biedt trouwens een dubbel voordeel: zowel de bewaartijd als de voedingswaarde van de rijst nemen toe.

Nu je meer weet over deze graansoort, kun je misschien enkele variëteiten uitproberen?

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker