Recepten met pruim

Een charmante vrucht die houdt van mooi weer! Vlezig, donker, geel of groen (zoals de heerlijke Reine-claude), weelderig en sappig: een pruim is de koningin van het zomerfruit. Pruimen bevatten veel water en weinig proteïnen, vetstoffen en koolhydraten. Ze zijn een belangrijke bron van vezels en caroteen. Hun reputatie als laxeermiddel hebben ze te danken aan de grote hoeveelheid sorbitol (een soort suiker) die erin terug te vinden is. Bij gedroogde pruimen komt die eigenschap nog sterker tot uiting. Dien pruimen zonder meer op, gewoon met een glaasje koud water om ze te wassen (leg ze nooit in het vriesvak, daar verliezen ze hun smaak!). Ze zijn ook lekker in sausen, vruchtensla en maaltijdsalades. Combinaties met kaas, broodbeleg, kip en garnaal zijn heerlijk. Op zich zijn pruimen moeilijk te bewaren voor consumptie buiten het seizoen. Een mooi alternatief zijn de afgeleide producten zoals: confituur, likeur, conserven of gedroogde pruimen. Pruimen zijn ook ideaal om te worden verwerkt in vleesvulling, taarten en nagerechtjes. Dit is een kleurrijk en smakelijk ingrediënt. Geniet ervan zonder overdrijven!

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker