Recepten met jeneverbessen

Jeneverbessen hebben een pikante en ietwat harsachtige smaak. Het zijn kleine zwarte bolletjes die in hun geheel of vermalen kunnen worden toegevoegd aan gerechten. Ze worden veel gebruikt in de noordelijke keuken en zijn onmisbaar als ingrediënt van marinades en court-bouillons, in wildrecepten zoals everzwijn, merel en parelhoen. Ze passen ook heel goed bij varkensvlees, zoals in de beroemde Duitse zuurkool. Twee of drie jeneverbessen geven gerechten een verleidelijke en goed gekende woudsmaak, maar dan in een heel andere bereiding, namelijk Hollandse jenever. Er zijn ook Engelse gins en andere brandewijnen die met jeneverbessen worden geparfumeerd. Wegens hun sterk aromatisch vermogen, is hun plaats in de parfumindustrie verzekerd. Sommige takken van de geneeskunde raden jeneverbessen aan in de strijd tegen lever- en blaasziekten. Dankzij de bacteriedodende eigenschappen zouden ze ook helpen bij longverzorging. Ze verdienen dus zeker een plaats in de voorraad kruiden en specerijen.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker