Recepten met dille

Gastronomie

Dille met zalm, een welbekende culinaire succesformule die bij de meesten wel in de smaak valt. Maar wist je dat dille nog zoveel meer gerechten tot hun recht kan laten komen?

Dille gaat in de keuken vooral goed samen met zure ingrediënten zoals azijn, yoghurt en zure room. De fijne blaadjes van het kruid hebben een milde, warme smaak die versnipperd zowel visgerechten als kip, kalfsvlees of kaas op smaak kan brengen. Ook zijn ze een uitstekend kruid in soepen en vinaigrettes, of bij mosselen en paling bijvoorbeeld. Ze worden bovendien vaak verwerkt in olie, Solo of azijn.

De zaadjes van dille smaken scherper dan de blaadjes. Dillezaden kan je vers, gedroogd of geroosterd gebruiken in groenteschotels, soepen, brood, marinades of zelfs thee.


Bewaring

Zaadjes kan je een tijdje bewaren. Versgeplukte dille is daarentegen niet lang houdbaar. Gebruik ze het liefst zo snel mogelijk na aankoop. Toch bewaren? Vries dille dan liever in, in plaats van te drogen, want dat komt de smaak meer ten goede.


Tips en weetjes

Voeg verse dilleblaadjes altijd pas kort voor het serveren toe, anders verliezen ze hun aroma al.

Dille is makkelijk en doorgaans overal verkrijgbaar.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker