Recepten met azijn

Azijn komt in alle keukens ter wereld voor. Dit onmisbare ingrediënt is afhankelijk van de gebruikte aromaten in meerdere smaken te verkrijgen.

Azijn, zure wijn?

De eerste productie van azijn gaat terug tot in het oude Egypte en Mesopotamië. Azijn is even oud als wijn. Toen wijn per toeval langdurig in contact kwam met lucht, kreeg de vloeistof een zure smaak. De Franse naam "vinaigre", zure wijn, is daarop gebaseerd. In het Romeinse legioen was azijn een gekend geneesmiddel dat tevens werd gebruikt om water te zuiveren. De moderne productie gaat uit van een gisting van de alcohol in de wijn of van een oplossing op basis van alcohol.

De kunst om azijn te gebruiken

Vandaag de dag wordt azijn in heel wat gerechten gebruikt. Zodra je gehemelte aan de zure smaak gewend is, ontdek je aroma's van bloemen, fruit of hout. Azijn dient voor het inleggen van fruit en groenten en kan ook salades en rauwkost wat pittiger maken. De vloeistof is ook een uitstekend ingrediënt voor marinades.

De meest bekende azijn is de balsamicoazijn van Modena, gemaakt met druivenmost. Deze azijn wordt 10 jaar opgelegd en heeft een donkerbruine kleur. Balsamicoazijn heeft een bijzonder aroma en een zure maar zachte smaak. De specerij past uitstekend bij tomatensalades met mozzarella, eendenfilet en ganzenlever of aardbeien. Frambozenazijn laat vis, schaaldieren en gevogelte heerlijk geuren. Xeresazijn is dan weer een product van Spaanse oorsprong.

Houdbaarheid

Het azijnzuur in azijn geeft de vloeistof zijn opmerkelijke zure smaak en zorgt ervoor dat azijn tegen de tijd bestand is. Zo wordt azijn gebruikt om augurken, uien of kersen in te bewaren. Om de kwaliteit te beschermen, bewaar je azijn best hermetisch afgesloten op een koele, donkere plek.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker