Recepten met artisjok

Gastronomie

De artisjok is de groene bloemknop van een distelplant. Hij kan grijs-groen of paars-groen zijn. Vooral de artisjokbodem, of het artisjokhart, is een echte lekkernij, bijvoorbeeld in een salade.

De volledige artisjokken kun je warm of koud eten met een sausje. Ideaal als aperitief of voorgerecht! En wat dacht je van een lekker artisjoksoepje? Gevuld zijn ze heerlijk als hoofdgerecht. Een lekker alternatief voor gevulde aardappelen!
En wie echt origineel uit de hoek wil komen, kan artisjokken zelfs als dessert opdienen.

Hoe maak je artisjokken klaar?
- Breek de steel af en verwijder de onderste lelijke en taaie bladeren. Spoel met stromend water.
- Kook de artisjokken 30-40 minuten in een bodempje kokend water met wat azijn of citroensap. Ze zijn gaar als de bladeren makkelijk loslaten.
- Laat ze ondersteboven uitlekken in een vergiet en dep ze droog met een doek.

Opgelet: enkel de zachte stukken van de blaadjes en de bodem zijn eetbaar. Het “hooi”, de vezelige laag tussen de laatste blaadjes en de bodem, is niet eetbaar. Schraap het met een mes van de artisjokbodem.


Bewaring

Artisjokharten vind je zowel in conserven als vers in de supermarkt. Verse artisjokken worden het hele jaar aangevoerd.
Let er bij de aankoop van verse artisjokken op dat de blaadjes dik, vlezig en leerachtig zijn. Ze mogen niet te bruin zien. De artisjok moet een stevige stengel en een gesloten knop hebben.
Als je artisjokken in een vochtige doek wikkelt en in de koelkast bewaart, kun je ze een week houden.


Tips en weetjes

Het gezeefde kookwater is ideaal als bouillon!

Gebruik geen aluminiumpan om artisjokken te koken. Dan verliezen ze hun mooie kleur.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker