Als je zin hebt in een lekker stukje vlees, is een heerlijke entrecote bakken of grillen een prima keuze. Entrecote, de verbastering van ‘entre deux cotes’, oftewel tussen twee ribben gesneden, komt van het dikste gedeelte van de dunne lende. Je herkent het aan het kleine vetrandje dat specifiek bij een entrecote hoort en dat zijn smaak afgeeft tijdens het bakken.
Maar zo’n mooi stukje vlees is niet goedkoop, dus hoe bak je dat nou het beste?
De beste bereiding
Of je een entrecote bakt, grilt of op de barbecue klaarmaakt, onderstaande tips helpen bij een optimale bereiding. Koop het vlees een paar dagen van tevoren, zodat het de kans krijgt om te rijpen (de eiwitten in het vlees worden afgebroken door enzymen, waardoor het vlees malser wordt). Laat de entrecote minstens een half uur van tevoren op kamertemperatuur komen; dat voorkomt dat het vlees taai wordt als het rechtstreeks vanuit de koelkast de pan in gaat. Dep het droog met keukenpapier en zorg ervoor dat de pan goed heet is en dat de bubbels in de hete Solo weg zijn voordat je het vlees in de pan legt. Vervolgens 2 à 3 minuten aan iedere kant op hoog vuur bakken. Vermijd om in het vlees te prikken tijdens het keren, want daardoor 'ontsnappen' de sappen die het vlees sappig houden. Na het bakken even laten rusten in aluminiumfolie. Je zal merken dat het vlees daar malser van wordt.
Recepten met entrecote
Er zijn diverse recepten met gegrilde of gebakken entrecote te vinden, al dan niet met sauzen. Maar in elk geval zijn kleine krieltjes of aardappelpartjes met rozemarijn er lekker bij. En ‘haricots verts’ natuurlijk. Een echte klassieker: dunne sperziebonen omwikkeld met een reepje spek bijvoorbeeld. Maar ook kruidenboter, salade en warme groenten, zoals ratatouille (een mix van courgette, aubergine, tomaat en paprika met knoflook, mediterrane kruiden en olijfolie) vormen perfecte begeleiders van entrecote.
Kortom, er is op Solo Open Kitchen een overvloed aan mooie entrecote recepten te vinden. En een mooi glas rode wijn of een koud biertje erbij maakt het helemaal af. Smakelijk eten!
Makkelijke recepten waar iedereen van houdt
Op zoek naar die ene klassieker op grootmoeders wijze? Of liever een verrassend gerecht dat echt iederéén omverblaast? Deze makkelijke recepten vallen altijd in de smaak!
- 0Vegetarisch
- 3Niet-vegetarisch
- 0Korte bereidingstijd
- 2Gemiddelde bereidingstijd
- 1Lange bereidingstijd
- 0Lage moeilijkheid
- 2Gemiddelde moeilijkheid
- 0Hoge moeilijkheid
- 3Hoofdgerecht
- 0Voorgerecht
- 0Nagerecht
- 0Bijgerecht
- 0Aperitiefhapje
- 0Lente
- 1Zomer
- 0Herfst
- 0Winter
- 0Belgisch
- 0Frans
- 1Italiaans
- 0Overig Zuid-Europees
- 0Chinees
- 0Japans
- 0Thais
- 0Indisch
- 0Overig Aziatisch
- 0Noord-Amerikaans
- 0Noord-Afrikaans
- 0Overig Noord-Europees
- 0Spaans-Portugees
- 0Grieks
- 0Zuid-Afrikaans
- 0Zuid-Amerikaans
- 2Enkel merken-recepten
- 1Enkel recepten van leden
- 0Enkel recepten van bloggers
- 0Lage kostprijs
- 1Gemiddelde kostprijs
- 1Hoge kostprijs