Flinterdunne plakjes rauw rundsvlees met dressing en Parmezaanse kaas, dit carpaccio recept kent iedereen. Een lekker fris bordje, hoofdzakelijk geserveerd als voorgerecht bekoort jong en oud. Deze klassieker is heerlijk in al zijn eenvoud maar ook in de moderne keuken heeft carpaccio zijn plaats veroverd, al dan niet met het klassieke rundsvlees als basis. Een voorsmaakje!

Wat is Carpaccio?

Carpaccio is een combinatie van rauw vlees, vis of groente die in zeer dunne plakjes is gesneden. Origineel is het de bedoeling dat het koude bord waarop dit gerecht geserveerd wordt, gelakt is met de zurige saus op basis van citroen. De zuren in de saus bakken als het ware de dunne plakjes vlees of vis waardoor er een gegaard gevoel ontstaat.

Een modern jasje

Zoals de naam al doet vermoeden is carpaccio een gerecht uit de Italiaanse keuken. Het gerecht werd reeds voor de eerste keer geserveerd in 1950 en werd vernoemd naar een bekende Italiaanse schilder.

Vandaag wordt carpaccio in verscheidene vormen geserveerd. De saus wordt niet meer echt als gaarmiddel gebruikt maar eerder in druppeltjes verdeeld over het rauwe vlees of de vis.

Het gerecht is echt heel zomers of kan in de winter geserveerd worden tijdens de feestdagen als voorgerechtje. Gecombineerd met wat rucola en pijnboompitjes maak je er in een handomdraai een mooi ogend bordje van.

Bekende variaties zijn carpaccio van rauwe zalm of tonijn, maar ook rauwe Sint-Jacobsnootjes of Nobashi garnalen zijn heerlijke hoofdingrediënten. Voor de vegetariërs kan er geëxperimenteerd worden met dunne plakjes tomaat, champignon, komkommer, vergezeld van een lekker frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio is dit gerecht altijd een topper!

Garnering

De garnering van jouw carpaccio recept is alsmaar belangrijker geworden, het oog wil ook wat uiteraard! Eenvoudige ingrediënten zoals schijfjes zwarte olijf, rucola of gehalveerde kerstomaatjes, maken dit gerechtje af!

Carpaccio recepten van Solo Open Kitchen

Carpaccio in al zijn vormen en variaties mag niet ontbreken in Solo Open Kitchen. Het is een klassieker waar je toch heel verrassend uit de hoek kunt mee komen! Bekijk onze recepten, laat je fantasie de vrije loop en geniet, samen met je gasten van dit heerlijke gerechtje!

Makkelijke recepten waar iedereen van houdt

Op zoek naar die ene klassieker op grootmoeders wijze? Of liever een verrassend gerecht dat echt iederéén omverblaast? Deze makkelijke recepten vallen altijd in de smaak!

Sorteer:
hoogste rating populair nieuwste Filter
  • 0Aardappel
  • 0Pasta
  • 0Rijst
  • 1Salade
  • 1Brood en sandwiches
  • 0Patisserie
  • 0IJs en fruit
  • 0Drank
  • 0Soep
  • 1Wild
  • 3Vlees
  • 0Vis, schaal- en schelpdieren
  • 0Gevogelte
  • 0Saus en dressing
  • 0Ei
  • 0Zuivel en kaas
  • 0Groente
  • 0Dessert
  • 0Chocolade
  • 0Belgisch
  • 0Frans
  • 3Italiaans
  • 0Overig Zuid-Europees
  • 0Chinees
  • 0Japans
  • 0Thais
  • 0Indisch
  • 0Overig Aziatisch
  • 0Noord-Amerikaans
  • 0Noord-Afrikaans
  • 2Overig Noord-Europees
  • 0Spaans-Portugees
  • 0Grieks
  • 0Zuid-Afrikaans
  • 0Zuid-Amerikaans