Artikel **** (8 stemmen)

Wintergroenten stoppen extra ‘wow’ in je keuken

Wil je echt het allerbeste uit je groenten halen in de winter? Gebruik dan deze handige kalender en ontdek welke seizoensgroenten op dit moment helemaal top zijn. We zetten bovendien de 10 strafste kook-en-serveertips voor jou op een rijtje...

Het is wonderlijk hoeveel groenten er tijdens de eerst drie maanden van het jaar op hun allerbest zijn. Koop ze daarom kraakvers in je supermarkt of op de boerenmarkt en tover het beste van hun smaak (en van hun voedingsstoffen!) naar boven in je dagelijkse keuken.

Deze kalender vertelt je per maand welke wintergroenten er van topkwaliteit zijn. Download hem hier, druk hem af en hang hem op het prikbord in je keuken. Zo ben je altijd zeker dat je de échte toppers van de maand op je menu zet. Omdat er geen serres verwarmd moeten worden, is koken met wintergroenten tijdens de koudste maanden van het jaar beter voor het milieu. En dat verschil merk je ook meteen in je portemonee...

10 tips om optimaal te genieten van je wintergroenten

  1. Witte kool, boerenkool of spitskool kopen? Kies de exemplaren met diepgroene bladeren en gave, niet-verkleurde randen.
  2. Spruitjes bewaar je best in een netje of een open papieren zak in je koelkast. Zo kan je ze tot een week lang vers houden.
  3. Wil je dat groene wintergroenten na het koken hun frisgroene tint houden? Spoel ze dan meteen na het koken kort onder koud stromend water.
  4. Bloemkool lekker beetgaar houden? Hou dan deze richttijden in het achterhoofd: stomen (12 à 14 minuten), koken in water (10 minuten), wokken (8 minuten), microgolf (5 minuten).
  5. Wil je pastinaak in je diepvries bewaren om er ‘s zomers van te genieten? Schil de pastinaak, snijd hem in plakken van ½ centimeter en blancheer hem 2 minuten in kokend water. Bewaar de pastinaakplakjes in een goed afgesloten zakje in de diepvries. Op een heerlijke zomerdag rooster je de ontdooide plakjes pastinaak met Provençaalse kruiden op je barbecue.
  6. We zijn allemaal dol op rodekool met zoete appeltjes. Maar wist je dat rodekool zijn kleur beter behoudt als je bij het koken wat citroensap of azijn aan het water toevoegt?
  7. Stoemp met savooikool blijf een rasechte winterklassieker. Maar probeer ook eens  zijn bladeren op te vullen met rijst, gehakt en andere fijngesneden wintergroenten. Opgerold, overgoten met een lichte kaassaus en gegratineerd in de oven: overheerlijk!
  8. Lekker oldschool schorseneren klaarmaken? Gebruik keukenhandschoenen, want bij het schillen komt een melksap vrij dat aan je handen kleeft en vlekken maakt. Nu weet je meteen ook waarom ze schorseneren ook wel eens “keukenmeidenverdriet” noemen.
  9. Kies pompoen als alternatief voor aardappelfrietjes. Je leest het goed: snijd het stevige pompoenvlees in frietjes, wentel ze in olijfolie en kruid ze met peper, grof zeezout en eventueel wat cajunkruiden. Daarna gaar roosteren onder de grill van je oven… zalig bij een stukje gegrild vlees!
  10. Wil je toch eens een wintergroente uit blik serveren? Kies dan voor zuurkool. Dat is niets minder dan opgelegde wittekool, die je serveert als stevige winterschotel met rookworst,  casselerrib en dikke sneden spek.

Zelf aan de slag gaan met winterse Solo-recepten?

Andere Solo-leden over dit artikel (0)