Artikel ***** (1 stem)

Varkensvlees recepten

Mensen denken vaak dat varkensvlees calorierijk en vet vlees is. Maar niets is minder waar! Sommige stukken van het varken zijn erg mager, zoals een varkensmignonette of een varkenshaasje. Laat je verrassen door onze heerlijke recepten!

Bereiding varkensvlees

Goed varkensvlees is mals, sappig en heeft een rozige kleur. Met varkensvlees kan je culinair bijna eindeloos variëren. Het bestaat in alle soorten en maten: soms eet je het als spek of bacon, dan weer als een varkenshaasje, in karbonade, heerlijk kruidig gemarineerd of gewoon als lekkere worst. Je kan het vlees ook op verschillende manieren klaarmaken: bakken, koken, stoven, grillen of roerbakken.

Er bestaan vele manieren om varkensvlees perfect te bereiden. Veel hangt af van je persoonlijke smaak. Voor sommigen moet het vlees volledig doorbakken zijn, anderen hebben het graag nog wat rosé.

Lekkere kotelet

Varkensvlees leent zich tot verschillende bereidingen, maar een absolute klassieker is en blijft de kotelet. Wij geven je graag enkele tips om de ideale kotelet klaar te maken:

  • Dep het vlees droog. Zo krijg je sneller een mooi korstje.
  • Kruid het vlees met zout, peper en – zo deed je grootmoeder het je vast ook al voor – een snuifje nootmuskaat.
  • Zet een pan op een heet vuur. Doe wat Solo in de pan en leg het vlees er pas in nadat het schuim van de magarine is verdwenen.
  • Bak het vlees 2 minuten en draai het daarna om. Bak de andere kant ook 2 minuten. Zet daarna het vuur zachter en laat het vlees rustig gaar worden. Op deze manier krijg je een mooi korstje en blijft je lapje varkensvlees toch lekker sappig.
  • Dunne varkenslapjes kan je ook op voorhand paneren. Zo blijft het vlees lekker sappig binnenin.

Varkensvlees stoven

Je kan varkensvlees ook stoven. Dat is een manier die iets minder bekend is. Toch brengen we deze klassieke techniek graag opnieuw onder de aandacht, want het resultaat is overheerlijk. Bij stoven bak je het vlees eerst aan en laat je het daarna langzaam in vocht laat garen. Varkensvlees met veel bindweefsel, dat iets taaier is, kan je best op deze manier bereiden. Enkele vuistregels voor een geslaagde stoverij:

  • Bak je vlees op voorhand tot het een bruin korstje heeft. Laat het daarna verder garen op 80°C.
  • Er zijn verschillende vochtbereidingen mogelijk om je vlees in onder te dompelen: je kan kiezen voor runds- of kippenbouillon, bier of wijn.
  • Zorg dat er stoom kan ontsnappen uit de kookpot.
  • Gebruik geen stukken vlees die kleiner zijn dan 3 cm.
  • Het vlees is gaar als het bijna uiteenvalt

Op zoek naar andere manieren om je varkensvlees te bereiden? Ontdek onze recepten voor varkensgebraad en varkenswangetjes. Smakelijk!

Andere Solo-leden over dit artikel (0)