Artikel ***** (2 stemmen)

Tortilla - Spaanse keuken

Tortilla

Velen denken bij het woord Tortilla onmiddellijk aan de Mexicaanse maïskoek. Behalve de naam heeft de Spaanse tortilla echter niets gemeen met zijn centraal-Amerikaanse tegenhanger. De tortilla de patatas, zoals de Spaanse tortilla ook wordt genoemd, is namelijk een heerlijke, dikke omelet met aardappelen.

Deze tortilla is geschikt voor elke gelegenheid. Of het nu als volwaardige maaltijd bedoeld is, als voorgerecht of als tapas, een warme of koude tortilla zal gegarandeerd lof oogsten. Voeg enkele kleurrijke ingrediënten zoals paprika’s of pepers toe en jouw tortilla wordt ook een lust voor het oog. Afhankelijk van de bedoeling waarmee je dit gerecht serveert, pas je gewoon de portionering ervan aan.

Weetje: Afhankelijk van de streek in Spanje waar jij je bevindt, zal de samenstelling variëren. Zo zal je in Catalonië vaak tortilla’s van spinazie of aubergine aantreffen, terwijl men in het Baskenland eerder tortilla’s met tonijn of kabeljauw verkiest.

De mogelijkheden van een aardappelomelet zijn oneindig

Zelf een tortilla klaarmaken is een koud kunstje. Laat gewoon je eigen creativiteit de vrije loop bij de keuze van de ingrediënten en volg volgende, eenvoudige stappen bij het bereiden van jouw eigen aardappelomelet. In een mum van tijd zit je, alleen of met jouw gasten, te genieten van je eigen tortilla.

Zoals gezegd bestaat de basis van een Spaanse tortilla uit aardappelen en eieren. Hoewel de combinatie van beide op zich al een lekker resultaat geeft, worden hier meestal extra ingrediënten aan toegevoegd. Vaak zijn dit chilipeper, ui, knoflook en peper, maar de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Wil je bijvoorbeeld graag dat jouw omelet ook een streling voor het oog wordt, dan is het misschien aangeraden om ook wat kleurige ingrediënten te gebruiken. Groene en rode accenten geven een leuke, speelse toets aan de tortilla de patatas.

Aan de slag

Zoals gezegd is de bereiding van een Spaanse tortilla alles behalve moeilijk:

  • Begin met de eieren te klutsen in een grote kom
  • Snij vervolgens de aardappelen in schijfjes en bak of frituur deze lichtjes
  • Snij de overige ingrediënten in kleine blokjes en bak ook deze lichtjes aan
  • Meng de aardappelschijfjes en andere ingrediënten door de geklutste eieren
  • Giet het mengsel in een hete, diepe pan en laat het bakken op een laag vuurtje
  • Draai de omelet, met een behulp van een bord, om van zodra het mengsel een vaste vorm begint te krijgen
  • Bak de tortilla nog even verder aan de andere zijde
  • De aardappelomelet is nu klaar om geserveerd te worden

 

Tip: Voor de aardappelen kan je er ook perfect voor kiezen om aardappelrestjes van een vorige maaltijd te gebruiken. Bak deze even in een pan, vooraleer ze aan het geklutste ei toe te voegen.

Andere Solo-leden over dit artikel (0)